Nodarīto postījumu dēļ Ventspilī izķers bebrus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Bebrs, ilustratīvs attēls
Bebrs, ilustratīvs attēls Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai samazinātu bebru nodarīto postījumus Ventspilī, daļu no tiem izķers, informēja Komunālās pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Zute.

Pašvaldības iestādē skaidroja, ka pilsētā bebri ir savairojušies samērā lielā daudzumā un nodara postījumus pilsētas apstādījumiem un meliorācijas sistēmām -

tiek nograuzti vērtīgi koki, grāvjos būvēti aizsprosti, kas regulāri ir jānojauc, lai nodrošinātu nepārtrauktu ūdens novadīšanu un neapplūstu ventspilnieku īpašumi. Tāpat izrakto alu dēļ tiek bojāti grāvji un ir pat iebrukuši ceļi un ietves.

Lai ar problēmu cīnītos, Ventspils domes Medību koordinācijas komisija lūdza Valsts meža dienesta Ziemeļkurzemes virsmežniecībai atļauju veikt pasākumus bebru skaita ierobežošanai pilsētā, kas arī saņemta. Dzīvnieku izķeršanai tiek piesaistīti mednieki, kuri vietās, kur bebri uzturas, izliks lamatas, skaidroja Medību koordinācijas komisijas priekšsēdētāja vietnieks Edgars Puriņš.

Nokļūstot lamatās, dzīvnieki lielākoties iet bojā.

Kā ziņots, iepriekš pašvaldība paziņojusi par jūras kraukļu izšaušanu. Proti, līdz novembra beigām, Ventspilī, Būšnieku ezera apkārtnē un pie Ventas notiks savairojošos jūras kraukļu izšaušana. Pašvaldības iestādē skaidroja, ka jūras kraukļi jeb kormorāni nodara lielu kaitējumu un zaudējumus, Būšnieku ezerā izēdot zivis. Tāpat putnu apmešanās vietā no spēcīgāk izdalītām skābēm iet bojā apkārtnes koki. Putni uzrodas īsi pirms aizlidošanas migrācijas laikā - septembrī. Tie neilgā laika sprīdī izķer un traumē lielu daudzumu ezerā mītošu zivju un uzturas ezera apkārtnē.

Izskatot jautājumu Ventspils pilsētas domes Medību koordinācijas komisijas sēdē, tiekoties dažāda līmeņa speciālistiem un medniekiem, tika pārrunāta iespēja apkarot kormorānus, saņemot attiecīgu atļauju Dabas aizsardzības pārvaldē (DAP), veicot ierobežojošos pasākumus ūdens putnu medību laikā. Speciāla atļauja no DAP ir saņemta, un plānots piesaistīt profesionālus medniekus, kuri centīsies ar ezera postītājiem cīnīties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu