Kāpēc pēdējā laikā aizvien biežāk dzirdam "valstī viss ir slikti"? (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Patrīcija Eglīte/LETA

Populisms Latvijas priekšvēlēšanu kontekstā liecina par to, ka cilvēki ir noilgojušies pēc tā, ka ar viņiem runā vienkāršā valodā, kamēr vecā politiskā elite lielā daļā sabiedrības raisa pamatīgas dusmas un naidu. Tas vienam konkrētam politiskajam spēkam šobrīd nodrošina cerīgus reitingus, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" otrdien sacīja politologs Ivars Ījabs.

Politologs arī norādīja, ka šobrīd populārais populisms ir rezultāts tā dēvētajam veiksmes stāstam, kā rezultātā Latvija pazaudēja aptuveni 200 000 iedzīvotāju.

"Neviens taču nevarēja cerēt, ka tas ilgtermiņā paliks bez sekām," sacīja Ījabs.

"Tas, ka priekšvēlēšanu laikā regulāri dzirdams "valstī viss ir slikti", ir viena no mūsu reģiona sabiedrības īpašajām mentālajām izpausmēm, tas pats redzams Krievijā un daudzās citās valstīs - bildīte, kas cilvēkiem ir galvās par viņu situāciju, neiet kopā ar viņu reālo dzīvi, respektīvi, televizors neiet kopā ar ledusskapi," norādīja Ījabs.

"Mēs esam iegājuši tādās sliedēs, ka arī neformālā komunikācijā jau vairs neko labu par valdību nedrīkstam teikt, tas kaut kā nav pieņemts, jo valdību ir pieņemts lamāt. Taču paies velēšanas un mēs atkal dzīvosim citādāk," sacīja Ījabs.

Ijabs prognozēja, ka "melnā kampaņa" tikai pastiprināsies, jo politisko spēku legālās un oficiālās  iespējas sevi reklamēt ir sašaurinātas, tāpēc politiskie spēki cenšas izmantot visas iespējas ārpus oficiālā reklamēšanās lauka un lielākoties tās ir "melnās kampaņas".

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu