Ziņojums: “Danske bank” Igaunijas filiāle apkalpojusi vismaz 30 miljardus dolāru Krievijas naudas (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Dānijas bankas “Danske bank” Igaunijas filiāle, kas ierauta naudas atmazgāšanas skandālā, 2013.gadā apkalpojusi nerezidentu līdzekļus no Krievijas un citām bijušajām Padomju Savienības valstīm līdz pat 30 miljardu ASV dolāru apmērā, secināts konsultāciju uzņēmuma “Promontory Financial” ziņojumā, kas nonācis laikraksta “Financial Times” rīcībā.

Skandāls saistībā ar naudas atmazgāšanu “Danske bank” Igaunijas filiāli aptver periodu no 2007. līdz 2015. gadam.

“Promontory Financial” eksperti neatkarīgu izmeklēšanu veikuši pēc “Danske bank” pasūtījuma.

Eksperti secinājuši, ka 2013.gadā “Danske bank” Igaunijas filiālē apkalpoto nerezidentu darījumu apjoms pietuvojies 80 000.

Kā laikrakstam “Financial Times” norādījis izmeklēšanas gaitu pārzinošs avots: “Tas patiesi ir iespaidīgs apjoms tādai mazai filiālei. Šāda nauda nevar izplūst caur banku, neradot nekādus jautājumus.”

Eksperti gan uzsver, ka ne visi no šiem darījumiem uzskatāmi par aizdomīgiem.

Sākotnēji aizdomīgās naudas apjoms, kas no 2007. līdz 2015. gadam varētu būt izplūdis caur “Danske bank” Igaunijas filiāli, tika lēsts 3,9 miljardu ASV dolāru apmērā.

Savukārt britu finansists, investīciju kompānijas "Hermitage Capital Management" līdzdibinātājs un vadītājs Bils Brauders jūlijā paziņoja, ka caur Igaunijas “Danske bank” varētu būt atmazgāti pat 8,3 miljardi dolāru.

Līdzīgu aplēsi par aizdomīgās naudas apjomu izteicis arī Dānijas laikraksts “Berlingske”.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu