Zinību diena naksnīgajā Rīgā: guļošs kungs, tūrists un sieviete, kas spēlē neredzamas klavieres

Oskars Rekšņa
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Šogad Zinību diena norisinājās 3.septembrī. Lai sekotu līdzi, kā skolēni un citādi domājošie uzvedas, to svinot, TVNET devās līdzi vienai no Rīgas pašvaldības policijas (RPP) ekipāžām.

Ar likumsargiem kopīgas gaitas TVNET sāk nedaudz pēc plkst. 20 vakarā. Nepaiet ilgs laiks, kad  saņemts pirmais izsaukums. Tiek ziņots, ka kāda ārvalstnieku kompānija uzmācas nepilngadīgām meitenēm.

Traucoties ar ieslēgtām bākugunīm un skanot signāliem, nonākam Barona ielā, no kuras tika saņemts izsaukums. Ņemot vērā, ka nemana cilvēkus, kuri atbilstu aprakstam, informācija par saņemto izsaukumu tiek precizēta.

Izrādās, ka policijai zvanījis kāds garāmbraucējs, kurš vairs neatrodas uz vietas un nevar norādīt uz minētajām personām vai vismaz pateikt virzienu, kurā tās devušās.

Likumsargi norāda, ka šādos gadījumos būtu vēlams uzkavēties, lai vismaz norādītu uz personām, kuras izdarījušas kādu pārkāpumu. Apskatot rajonu, netiek manīti ne pieminētie ārzemnieki, ne nepilngadīgās meitenes, par kurām ziņoja zvanītājs.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Nākas atvadīties no alus

Turpinot patrulēšanu, nonākam 13.janvāra ielā, kur uz soliņa blakus pieturām sēž kāda visai skaļa kompānija. Tiek ievērots, ka vienam no viņiem rokās ir atvērta alus pudele.

Uzrunājot kompāniju, pārbaudot personas datus, vīrietim, kuram rokās ir atvērta alus pudele, tiek norādīts, ka sabiedriskā vietā alkoholiskos dzērienus lietot nedrīkst. Vīrietis, lai arī negribīgi, alu turpat izlej un dodas uz miskasti, lai atbrīvotos no tukšās pudeles.

Ar iereibušajiem kungiem tiek veiktas pārrunas, tiek norādīts, ka alkohola lietošana sabiedriskās vietās ir sodāma, turklāt viņi ar savu rīcību rāda sliktu piemēru bērniem un jauniešiem.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Turpinot patrulēšanu, likumsargi stāsta, ka daļu “klientu” atpazīst jau  pa gabalu. Tāpat likumsargiem nav izprotams, kāpēc jaunieši, kuri ir nepilngadīgi, zinot, ka RPP darbinieku centrā ir daudz, ir videokameras, vienalga izvēlas lietot alkoholiskos dzērienus.

Paralēli patrulēšanai un “plākstera” uzlīmēšanai kādai automašīnai, vairākām jauniešu kompānijām, kuras tiek sastaptas uz ielām, tiek vaicāts pēc personu apliecinošiem dokumentiem un vai nav lietoti alkoholiskie dzērieni.

Policisti atzīst, ka pēdējos gados personām, sevišķi meitenēm, nevar noteikt, vai viņas ir pilngadību sasniegušas vai nav. Tāpēc tiek prasīta pase vai ID karte. “Meikaps dara savu,” atzīst likumsargi.

Ja nav klavieru, bet spēlēt gribas, nākas improvizēt

Kādā no Vecrīgas ielām tiek pamanīta sieviete, kura sēž uz ietves malas. Likumsargi tuvojoties saka, ka viņu zina. Redzeslokā nav nonākusi pirmo reizi.

Uzrunājot sievieti, jautājot, vai viss ir kārtībā, viņa atbild, ka viss ir labi, viņa klausoties mūziku, kura skan no blakus esošās iestādes. Runājot ar policijas darbiniekiem, viņa sāk turpat uz bruģa imitēt klavierspēli.

Sievietei tiek piedāvāts doties uz patversmi, lai viņa var atpūsties, taču viņa nepiekrīt un atbild, ka palikšot vien pie iestādes.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Nedaudz pēc desmitiem netālu no Vērmanes dārza tiek pamanīta kompānija, kas neizskatās pilngadīgi. Tiek apturēta automašīna un taujāts pēc personu apliecinošiem dokumentiem. Jaunieši cits pēc cita tos uzrāda.

Viena no meitenēm saka, ka viņa jau ir pilngadīga. Teju mēnesi viņai ir 18 gadu. Ņemot vērā, ka jaunieši alkoholu uz ielas nedzer, viņiem tiek novēlēts jauks vakars un atgādināts, lai atpūšas prātīgi un uz ielas alkoholiskos dzērienus nelieto.

Guļošais kungs Vērmanes dārzā

Kopā ar likumsargiem pēc plkst.22 vakarā dodamies iekšā Vērmanes dārzā, kur nakts aizsegā reizēm iedzīvotāji mēdz lietot dažādus dzērienus. Tiek sastaptas vairākas jauniešu kompānijas, taču alkohola lietošana netiek konstatēta. Vienam no jauniešiem, kurš gatavojas smēķēt, tiek aizrādīts, ka parkos to darīt nedrīkst.

Brīdi vēlāk tiek pamanīts kāds vīrietis, kurš guļ uz soliņa.

Dusošais kungs tiek uzrunāts, taču uz aicinājumiem celties nereaģē. Ņemot vērā, ka vīrietis elpo, viņš tiek novietots gulēšanai uz sāna, tiek izsaukta ātrā palīdzība.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Mediķiem, kuri notikuma vietā ierodas visai ātri, tomēr vīrieti izdodas “pamodināt”. Viņš norāda, ka palīdzība viņam neesot nepieciešama un viņš vēlas doties mājās. Kad likumsargi mēģina izdibināt, kas noticis, vīrietis kļūst dusmīgs, taču, acīmredzot apzinoties, ka runā ar policijas darbiniekiem, drīz nomierinās.

Ņemot vērā, ka vīrietis ir visai saguris, taču paiet ir spējīgs, viņam tiek ļauts doties mājup.

Rumānijas “tūrists”

Turpinot patrulēšanu, neilgi pirms pusnakts pretī “Origo” sabiedriskā transporta pieturvietā tiek pamanīts kāds vīrietis, kurš turas pie staba ar sabiedriskā transporta sarakstiem. No attāluma izskatās, ka viņš arī kārto dabiskās vajadzības. Uzrunājot kungu, viņš noskatās uz policistiem. Uzreiz redzams, ka vīrietis ir pamatīgā alkohola reibumā.

Policisti jautā, no kurienes viņš ir un kāpēc nokārtojas sabiedriskā vietā. Viņam tiek vaicāts vairākas valodās, taču vienīgā valoda, kurā viņš nedaudz ir spējīgs atbildēt uz policistu jautājumiem, ir krievu.

Vispirms viņš saka, ka ir tūrists no Gruzijas. Esot apmeties kādā viesnīcā un dzīvojot viens. Viņam tiek vaicāts pēc personu apliecinošiem dokumentiem un kur ir viņa atslēgas no viesnīcas numuriņa. Uz jautājumiem kungs teju nespēj atbildēt.

Pie viņa tiek atrasts maks, kurā ir personu apliecinošs dokuments, kā arī šķiltavas ar Solvitas Āboltiņas seju. Vienlaikus pēc dokumenta tiek secināts, ka “tūrists” nav no Gruzijas, bet gan no Rumānijas.

Tāpat vīrietis vairākas reizes pinas savā stāstā, sākumā teicis, ka esot viens, vēlāk piesauc kādu brāli.

Ņemot vērā, ka izdibināt viņa patiesos mērķus ir teju neiespējami, tiek pieņemts lēmums vīrieti nogādāt patversmē, kurš viņš varēs izgulēt reibumu.

Pēc novērotā policijas iecirknī nākas secināt – lai arī tai ekipāžai, ar kuru kopā devās TVNET, negadījās nepilngadīgie, kuri ir alkohola reibumā, vairākiem nepilngadīgajiem tomēr bija vēlme atzīmēt Zinību dienu ar grādīgajiem dzērieniem.

Par to liecināja vairāki vecāki, kuri uz iecirkni Hanzas ielā bija ieradušies pēc saviem bērniem. Vecāku sejās lepnums par savu bērnu darbībām nebija manāms.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu