Pilotprojektā senioriem nodrošinās €150 līdzmaksājumu zobu protezēšanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Labklājības ministrija (LM) no nākamā gada 1.janvāra visa gada garumā plāno īstenot pilotprojektu, sniedzot finansiālu atbalstu senioriem zobu protezēšanai, paredz šodien valdībā zināšanai pieņemtais informatīvais ziņojums.

Kopējās pilotprojekta izmaksas tiek lēstas 18 000 eiro apmērā. Tās LM plāno rast apakšprogrammas "Sociālās rehabilitācijas valsts programmas" budžetā.

Plānots, ka valsts senioriem apmaksās 70% no zobu protezēšanas izmaksām, bet ne vairāk kā 150 eiro cilvēkam. Atlikusī cena būs jāsedz pakalpojuma saņēmējam.

Projekta realizācijā piedalīsies Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Stomatoloģijas institūts un Zobārstniecības fakultātes studenti.

Nākamgad plānots sniegt atbalstu 120 cilvēkiem vecumā virs 65 gadiem, kuriem pilnībā zaudētos zobus aizstās ar izņemamajām zobu protēzēm.

Pēc LM paustā, tā kā pilotprojektā var tikt sniegts atbalsts ļoti ierobežotai mērķgrupai, ministrija sadarbībā ar senioru organizācijām un RSU Stomatoloģijas institūtu un Zobārstniecības fakultāti veiks rūpīgu atlasi, ņemot vērā vairākus faktorus - vecuma ierobežojumu, apdrošināšanas stāžu, vecuma pensijas apmēru un reģionālo pārklājumu.

Pilotprojekta mērķis ir uzlabot un veicināt visu zobus zaudējušo pensionāru ar zemām pensijām iespējas iegūt pilnās zobu protēzes, tālākā perspektīvā paredzot paplašināt atbalsta saņēmēju loku, uzsākot darbu pie jauna pakalpojuma izstrādāšanas.

Jau ziņots, ka marta vidū labklājības ministrs Jānis Reirs (V), RSU Zobārstniecības fakultātes dekāne un Stomatoloģijas institūta valdes priekšsēdētāja Ilga Urtāne, Rīgas aktīvo senioru alianses valdes priekšsēdētāja Terezija Mackare un Latvijas Senioru kopienu apvienības valdes priekšsēdētāja Inese Švekle parakstīja savstarpējās sadarbības memorandu par iespēju palīdzēt pensijas vecuma iedzīvotājiem zobārstniecības jautājumos.

Viens no memoranda nosacījumiem paredz, ka RSU Stomatoloģijas institūts un Zobārstniecības fakultāte piedalīsies pakalpojumu sniegšanā senioriem, kas nozīmē, ka pakalpojumus rezidentiem varētu sniegt zobārstniecības studenti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu