15 lietas, kurām nevajadzētu atrasties tavā guļamistabā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Jāatzīst, ka dažkārt no vecām un ilgi krātām lietām ir grūti atbrīvoties – tām piemīt sentimentāla vērtība, tās ir grūti novietot kaut kur citur vai arī, par spīti tam, ka šīs lietas ikdienā neizmantojam, ir dārgi izmaksājušas. Tomēr daudzas morāli novecojušas mantas vai citas lietas, kuru vieta nav guļamistabā, bojā šīs īpašās telpas atmosfēru un miega kvalitāti.

Darba zona un rakstāmgalds

Darba zona vienkārši nesader ar guļamzonu. Guļamistabas funkcija ir ļaut atslābt pēc darba, nodrošināt mieru un relaksāciju, savukārt darba zona kalpo par vietu darba pienākumu pildīšanai. Abas zonas ir izteikti pretpoli, tāpēc guļamistabā labāk jutīsies, ja darba zonu nošķirs siena.

Saplakuši spilveni

Ja spilvens vairs neatgūst formu pēc tā pārlocīšanas, tad no tā laiks atbrīvoties. Spilvens ir laba miega atslēga, bet ciets un novecojis spilvens nospiedīs kaklu un uz tā būs ievērojami grūtāk aizmigt, turklāt vismaz trešdaļu vecu spilvenu sastāva veido putekļu ērcītes un atmirušās ādas daļiņas.

Foto: Unsplash

Krāmi un sīkumi

Izmētāti krāmi un sīkumi ir viens no no iemesliem, kāpēc pieaugušie saskaras ar trauksmi un nekvalitatīvu miegu. Veic pilnu krāmu pārbaudi – apskati papīra lapas, drēbju kaudzes, vadus un citus sīkumus, kurus ir vērts ziedot, izmest ārā vai atrast tiem piemērotu vietu skapī vai atvilktnē.

Jau izlasītas grāmatas

Protams, izlikto grāmatu vāki ir labs sarunu temats, taču guļamistaba nav īstā vieta viesu uzņemšanai. Ja guļamistabā mani veselu grāmatu krātuvi, apsver domu grāmatas pārvietot uz dzīvojamās istabas plauktu, atdot kādam vai ziedot bibliotēkai.

Foto: Unsplash

Apģērbs, kuru vairs nevalkā

Apģērbu kaudzēm nevajadzētu pārņemt guļamistabu, it īpaši, ja tās ir drēbes, kuras jau vairāk nekā gadu nav valkātas. Sašķiro apģērbu un nodod drēbes labdarībai.

Veca kosmētika

Londonas Metropolitēna universitātes 2015. gadā veiktajā pētījumā tika noskaidrots, ka vecā kosmētikā ir sastopamas veselībai un pat dzīvībai bīstamas baktērijas, piemēram, mikroorganismi, kas izraisa bakteriālo meningītu, vēdera vīrusus, akni, kā arī urīnceļu un respiratorās sistēmas iekaisumus. Pārbaudi katra kosmētikas produkta derīguma termiņu: vecos izmet ārā un nomaini pret jauniem.

Foto: Unsplash

Novecojušas ierīces

Dažkārt ir grūti atteikties no pirmā mobilā telefona, kuru tētis atdeva, kad soļoji uz ceturto klasi, vai klēpjdatora, kuru grasies izjaukt pa detaļām jau trīs gadus. Kaut arī vecai tehnikai var būt sentimentāla vērtība, tomēr realitātē tie ir tikai krāmi, kas lieki aizņem vietu. Eksperimentālām vajadzībām glabā datoru garāžā vai kādā noliktavā, savukārt citas ierīces atdod speciālajā elektronikas nodošanas punktā. Arī daži telefonu sakaru operatori pieņem vecos telefonus un citas ierīces.

Mīļdzīvnieku guļvieta vai būrīši

Diemžēl guļamistabu nav ieteicams dalīt ar mīļdzīvniekiem – 2014. gadā Kanzasas Universitātes pētījumā noskaidrots, ka 63% no pētījuma dalībniekiem, kas guļ vienā telpā ar mājdzīvniekiem, ir sliktāks miegs nekā tiem, kas guļamistabu dala ar otro pusīti vai guļ vieni. Aptuveni 30% respondentu atzina, ka viņus dzīvnieks pamodina nakts laikā vai agrās rīta stundās, bet 5% no viņiem atklāja, ka nespēj iemigt pēc tam, kad to miegu iztraucējis mājdzīvnieks. Šis nav vienīgais iemesls, kādēļ dzīvnieki nav labi guļamistabas kompanjoni – tie spēj laika gaitā raisīt alerģiju.

Foto: Unsplash

Netīrās veļas grozs

Smaka un netīrās veļas kaudze, kas lēnām pārņem grozu, rada tikai lieku satraukumu un nepatīkamu atmosfēru telpā. Veļas groza īstā vieta ir vannasistaba vai speciāla veļas telpa, taču ne guļamistaba.

Tavs viedtālrunis

Nav noslēpums, ka ierīču izmantošana pirms miega bojā miega kvalitāti – zilā gaisma kavē miega hormona melatonīna izdalīšanos, kas savukārt nozīmē, ka miegs vakarā nāk ar grūtībām.

Foto: Unsplash

Žurnālu kaudzes

Jāatzīst, ka veciem žurnāliem vienmēr atrodas lietojums – tie lieliski noder dienās, kad jāpārkrāso kāda siena, jāatrod kāda oriģināla ideja bērnu ballītes mielastam vai jāatskatās uz smieklīgajām modes tendencēm, kas bija aktuālas pirms desmit gadiem. Kaut arī tie ir plāni, tomēr tie arī spēj ievērojami aizņemt vietu un rada nekārtību.

Sveces, kuras nekad nededzini un negrasies dedzināt

Rudens un ziema ir smaržīgo sveču laiks – tās spēj radīt romantisku noskaņu, piešķirt telpai patīkamu aromātu, bet iepakojums var izdaiļot kosmētikas galdiņu vai naktsskapīti. Tomēr dažas sveces no guļamistabas mēbelēm nepazūd jau gadiem – varbūt šī svece ir bijusi dārga vai arī to negribas aizdegt tieši iepakojuma dēļ, taču tā ar laiku sāk noputēt, bet smarža – izgarot.

Foto: Unsplash

Mantas, kas krājas zem gultas

Pastāv liela iespēja, ka zem gultas glabājas vesela kaste, kas piepildīta ar apaviem, spēlēm un segām, par kurām visi jau ir aizmirsuši. Ja jau šīs mantas ir kļuvušas par briesmoni zem gultas, tas nozīmē, ka tām ir pienācis laiks pazust.

Lietas, ko plāno ziedot

Nepieļauj, ka vesela kaste ar apģērbiem, aksesuāriem, rotaļlietām un apaviem stāv guļamistabas stūrī. Tā liks justies nelāgi, aizņems lieku vietu telpā un radīs nekārtīgas istabas iespaidu. Lai atgādinātu par ziedošanu, ievieto maisu vai kasti automašīnas bagāžniekā un jau nākamajā dienā aizved to uz ziedošanas punktu.

Foto: Burst

Čeku, bukletu un rēķinu kaudze

Katram ekonomiski aktīvam pilsonim ir kāda vieta, kur lēnā garā krājas vesela čeku un bukletu kolekcija – tā var būt rokassomiņa, darba galda atvilktne vai plaukts guļamistabā. Tiklīdz čekus negrasies izmantot kā garantiju vai prasīt par tiem naudas atmaksu, izmet tos. Savukārt vērtīgos čekus krāj speciālā mapē vai grāmatā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu