Asociācija: no IKEA ienākšanas cietīs legālais mazais bizness (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: TVNET

Latvijas mēbeļu ražotāju apgrozījums šogad kopvērtējumā varētu būt tuvu iepriekšējā gada līmenim, prognozē asociācijas "Latvijas mēbeles" prezidents Juris Griķis.

"Gads līdz šim nozarei ir bijis bez īpaša pieauguma. Pirmais pusgads parasti mēbeļu ražotājiem nav tas labākais. Atbilstoši tirgus konjuktūrai, parasti mēbelēm cilvēki tērē naudu otrajā pusgadā. Pirmajā pusgadā dažiem veicies nedaudz labāk, dažiem nedaudz sliktāk. Apgrozījums šogad nozarei kopvērtējumā varētu būt tuvu iepriekšējā gada līmenim," sacīja Griķis.

Vienlaikus viņš piebilda, ka Latvijas mēbeļu ražotāju peļņa, visticamāk, šogad saruks.

"Ja ar cīņu mēs noturam realizācijas līmeni - eksporta un vietējā tirgus līmeni -, tad peļņas rādītāji, iespējams varētu samazināties, jo izdevumu daļa aug daudz straujāk nekā ieņēmumu daļa. Izejvielu cenas un resursi - algas, materiāli, elektrības cenas, siltums - pieaug. Taču tirgus, īpaši, eksporta tirgus neakceptē tik milzīgas resursu izmaiņas, tik augstu cenu pieaugumu. Līdz ar to nozare cīnās ar resursu cenu pieaugumu. Arī nodokļu slogs pieaug," pārdomās dalījās Griķis.

Viņš atzina, ka vietējiem mēbeļu ražotājiem izaicinājums ir jaunu tirgus spēlētāju ienākšana Latvijā, tostarp Latvijas tirgū ir ienācis lietuviešu uzņēmums "Lonas", bet pagājušogad - lietuviešu zīmols "Berry". Atklāts arī IKEA, kā arī drīzumā durvis vērs vairāki jauni tirdzniecības centri.

Griķis atzina, ka IKEA paņems nelielu tirgus daļu vietējā tirgū strādājošajiem Latvijas mēbeļu ražotājiem, no kā cietīs legālais mazais bizness, kuriem būs grūti konkurēt ar IKEA.

Taču lielo mēbeļu ražotāju un eksportējošo uzņēmumu darbību tas īpaši neietekmēs, jo viņi pamatā strādā ar saviem klientiem, savos lielajos realizācijas tirgos.

"Piedāvājums Latvijā pieaug, bet cilvēku paliek arvien mazāk. Daļu mēbeļu tirgus IKEA paņems, bet mēbeles IKEA neaizņem tik lielu daļu kā aksesuāri, tekstils un visādas sīklietas. IKEA tēls ir vairāk saistīts ar mēbeļu ražošanu, lai gan drīzāk tas ir mājlietu tirgotājs, kas strādā "Jysk", "Senukai", "Cenu klubs" nišām un ar viņiem vairāk konkurē," sprieda Griķis.

Asociācija "Latvijas mēbeles" ir dibināta 2001.gadā, un apvieno uzņēmumus, kas ir vieni no lielākajiem rūpnieciska rakstura ražotājiem un saražo vismaz 40% Latvijas mēbeļu kopapjoma. Asociācijas biedru vidū ir arī nozares izglītības iestādes.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu