Arvo Part "Orient & Occident"

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Peeter Langovits.

Šā gada lielākais notikums, manuprāt, Latvijas Mūzikas dzīvē ir nevis norvēģu grupas "A-ha" koncerts, nevis "baskājainās dīvas" Sezārijas Evoras (Cesaria Evora) koncerts, bet igauņu komponista Arvo Pērta viesošanās Latvijā Jaunās mūzikas festivāla "Arēna" ietvaros.

Arvo Part "Orient & Occident"

(ECM)

11/12

Vēl svaigā atmiņā ir Gijas Kančeli (Giya Kancheli) klātbūtne Rīgas Doma baznīcā, kurā tika atskaņota komponista mūzika, Leonīda Desjatnikova un Gidona Kremera sadarbība LNO pie Astora Pjazolas (Astor Piazolla) "Maria De Buenos Aires". Tā vien liekas, ka pēc daudziem gadiem mēs varēsim līdzīgi kā 20. gadsmita sākumā slavenā komponista Vāgnera saistībai ar Rīgu par piemiņu nodēvēt vecpilsētas ielu un ēku, piemēram, Gidona Kremera vārdā. Mazliet pārsteigts biju, redzot festivāla atklāšanas koncertā Jāņa baznīcā vairākas tukšas sēdvietas, neskatoties uz reklāmu un galu galā komponistu Pērta, Vaska un Maskata klātbūtni.

Arvo Part "Orient & Occident"
Arvo Part "Orient & Occident" Foto: publicitātes

Kas ir Arvo Pērts zina jau daudzi, tāpēc varbūt pie komponista biogrāfijas faktiem daudz nekavēšos, ja nu vienīgi piebildīšu, ka 1931. gadā Igaunijā dzimušais komponists šobrīd dzīvo un strādā Vācijā. Viņa mūzika tiek atskaņota un ieraksti izdoti praktiski visā pasaulē.

"Orient & Occident" ir komponista jaunākais izdotais ieraksts ECM New Series ciklā, tas sastāv no trijiem skaņdarbiem: "Orient & Occident", "Ein Wallfahrtslied" un "Como cierva sedienta", kas radīti 1998. un 2000. gadā. Nebūdams klasiskās mūzikas zinātnieks, atļaušos neanalizēt komponista veikumu, drīzāk, būdams liels Pērta mūzikas cienītājs, gribētu pamudināt jūs vēl paspēt apmeklēt kādu no komponista mūzikas atskaņojumiem Jāņa Baznīcā, Rīgas Domā vai Latvijas Nacionālajā Operā. Tā ir unikāla iespēja.

Izdošanas datums: 24.09.2002.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu