Dienvidslāviju nomaina Serbijas un Melnkalnes savienība .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līdz ar Dienvidslāvijas federālā parlamenta atbalstošo balsojumu jaunās Serbijas un Melnkalnes savienības konstitūcijai, ir pārstājusi pastāvēt Dienvidslāvijas valsts.

Jaunās valsts konstitūciju ar balsu vairākumu atbalstīja abu Dienvidslāvijas parlamenta palātu deputāti. Dokuments par Serbijas un Melnkalnes izveidi stājās spēkā no tā pieņemšanas brīža. Tagad 30 dienu laikā jāizveido jaunās savienības parlaments, kurā būs 126 deputātu vietas, kā arī piecu locekļu ministru padome. Serbija un Melnkalne janvārī piekrita jauno valstu aprisēm pēc ilgām sarunām, kuras bija jāstimulē arī Eiropas Savienībai. Dienvidslāvijas nomaiņu ar jaunu Serbijas un Melnkalnes savienību atbalstīja abu republiku parlamenti. Jaunā savienības forma kļuva aktuāla pēc tam, kad pagājušajā gadā Serbijas un Melnkalnes politiķi pakļāvās Eiropas Savienības spiedienam palikt vienā valstiskā veidojumā, par spīti tam, ka Melnkalne vēlējās neatkarību. Sarunas par jauno savienību ilga gandrīz gadu. Dienvidslāvija faktiski sabruka vēl deviņdesmito gadu vidū, kad asiņainos karos un arī mierīgā ceļā no Serbijas atdalījās tās agrākās republikas Horvātija, Slovēnija, Bosnija un Hercegovina, Maķedonija. Dienvidslāvija tika izveidota 1929.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu