Pirms nolaišanās uzsprādzis ASV kosmosa kuģis "Columbia". (65)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV aeronautikas un kosmisko pētījumu pārvalde NASA zaudējusi sakarus ar daudzkārtizmantojamo kosmosa kuģi "Columbia", kura septiņu cilvēku apkalpē ir arī pirmais Izraēlas astronauts Ilans Ramons. Sestdien bija paredzēta tā nolaišanās un pazīmes liecina, ka kosmosa kuģis ir uzsprādzis un visi astronauti gājuši bojā.

Kosmosa kuģa komandieris bija Riks Hazbends, bet apkalpē ietilpa Villijs Makkūls, Deivs Brauns, Lorela Klārka, Maiks Andersons, Kalpana Čoula un izraēlietis Ilans Ramons.

Televīzijas attēlos debesīs redzamas vairākas baltas dūmu astes, kad liecina par kosmosa kuģa bojāeju, jo parasti redzama tikai viena balta sliede. Aculiecinieki stāstīja, ka bija dzirdamas liels blīkšķis un apmēram pusotru minūti bija jūtama spēcīga vibrācija tuvējās mājās. NASA sakarus ar kosmosa kuģi zaudēja apmēram 16 pēc Latvijas laika apmēram 16 minūtes pirms paredzētās nolaišanās. Sakari pazuda, kad kosmosa kuģis atradās apmēram 63 000 m augstumā. NASA paziņoja, ka glābēju vienības Teksasas štatā meklē astronautus un nokritušā kosmosa kuģa daļas. Varas iestādes brīdinājušas iedzīvotājus nepieskarties nekādām atlūzām, kas izmētātas Dalasas un Fortvērtas apkaimē, jo tās var būt toksiskas. "Columbia" ir NASA vecākais daudzkārt izmantojamais kosmosa kuģis, kas pirmo reizi tika palaists 1981.gadā. Šodienas katastrofa ir pirmā nopietnā kosmiskā avārija kopš "Challenger" bojāejas 1986.gadā, kad dzīvību zaudēja septiņi astronauti. Avarējušās "Columbia" astronauti bija noslēguši 16 dienu misiju, kuru zinātnieki un NASA amatpersonas grasījās nodēvēt par sekmīgu. Kamēr "Columbia" riņķoja ap Zemi, astronauti veica vairāk nekā 80 eksperimentus NASA, Eiropas, Japānas, Vācijas un Kanādas kosmisko aģentūru uzdevumos, kā arī vairākus komerciālos pētījumus.

Komentāri (65)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu