Lietuvas pienu tirgo par dempinga cenām. (37)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā Lietuvas piens tiek pārdots par dempinga cenām. To pēc pusotra mēneša ilgas pārbaudes konstatējis Valsts Iekšējā tirgus aizsardzības birojs. Vietējie piensaimnieki ir gandarīti par šādu komisijas secinājumu un cer, ka drīzumā dempinga cenas atklās arī Lietuvas sviestam un sieram.

Birojs konstatējis, ka no Lietuvas ievestais piens pārdots ievērojami lētāk nekā pašmāju piens. Līdz ar to vietējie ražotāji nespēja paaugstināt pašmāju piena realizācijas cenu, jo Latvijas tirgū tika piedāvāta līdzīga Lietuvas prece zem pašizmaksas cenām.

Lai konkurētu ar lietuviešiem, latviešiem vajadzējis samazināt tirgus cenu, kas radījis zaudējumus un jūtami ietekmējis piensaimnieku attīstību. Piensaimnieku Centrālā savienība dempinga faktu konstatēja jau 2001.gada vasarā, savukārt iekšējā tirgus aizsardzības birojs pie šīs lietas ķērās pērnajā aprīlī.

Kaut arī piensaimnieki ir apmierināti ar biroja atzinumu, neizpratni viņi pauž par gandrīz gadu ilgo pārbaudes procedūru, kas radījis būtiskus zaudējumus.

Marģers Rava, Piensaimnieku centrālās savienības vadītājs: “Kopumā šie zaudējumi ir ievērojami, tas ir simtos un miljonos.”

Report.: Savukārt Iekšējā tirgus aizsardzības biroja (VITAB) vadītāja norāda uz piensaimnieku neatsaucību, no kuriem vēl līdz šim brīdim nav saņemta visa informācija.

Astrīda Tjuša, VITAB direktore: “Tā sadarbība no ieinteresēto personu puses nebija nemaz tik aktīva un pozitīva.”

Report.: Pēc direktores teiktā, tādēļ daudzus datus izdevās iegūt novēloti, turklāt likums paredz, ka visa saņemtā informācija ir jāpārbauda.

Pēc dempinga konstatācijas Iekšējā tirgus aizsardzības birojs lūgs valdību Lietuvas piensaimniekiem piemērot trīs līdz sešu santīmu uzcenojumu. Pašmāju piensaimnieki cer, kā pēc pārbaudēm līdzīgus uzcenojumus birojs valdībai lūgs arī par lietuviešu sviestu un sieru. Sviesta pārbaudes datus birojs sola martā.

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu