Pašvaldības nepilda likumu. (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No "Rojas konservu" Sabiles filiāles atlaistie strādnieki vēl nav saņēmuši neizmaksātās algas un kompensācijas, arī bezdarbnieku pabalsti būšot tikai nākammēnes. Cilvēki bez iztikas līdzekļiem ir no novembra. Pēc likuma, kas stājies spēkā šāgada 1.janvārī, katram, kas nonācis krīzes situācijā, pienākas pašvaldības pabalsts – 21 lats mēnesī. Taču pašvaldības šo likumu nepilda, jo neesot finansiāla seguma.

Kad janvāra sākumā tikāmies ar "Rojas konservu" Sabiles filiāles atlaistajiem strādniekiem, uz jautājumu, kā viņi domā iztikt līdz mēneša beigām, kad sola izmaksāt algas un kompensācijas, saņēmām arī šādas atbildes.

Jāiet laikam laupīt. Kur ņemt naudu, ja naudas nav pat priekš iztikas.

Personīgi man vairāk nav. Produktus varēs dabūt uz parāda, kas ir vietējie, bet, kas notiks ar pērējiem, nemāku pateikt.

Pašvaldība atbild – mums nav līdzekļu, ko jums maksāt.

Report.: Sabiles pašvaldība saviem iedzīvotājiem palīdzēja iespēju robežās, izdalot 5 latus katram, lai tie varētu veikalā iegādāties nepieciešamāko pārtiku – miltus, maizi un eļļu.

Lolita Neilande, Sabiles domes priekšsēdētāja (28.12.2002.): “2003.gada budžets paredz iedalīt vienu 12 daļu.”

Report.: Bet no janvāra spēkā stājies likums, kas paredz, ka pašvaldība no sociālās palīdzības budžeta izmaksā pabalstu garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai.

Ja likums tiktu pildīts, tad pašvaldībām bez darba palikušajiem strādniekiem šomēnes būtu jāizmaksā 21 latu liels pabalsts.

Andris Jaunsleinis, Pašvaldības savienības priekšsēdētājs: “Likums ir stājies spēkā, MK noteikumi nav, finansu resursi no valdības puses nav. Finansu ministrijas atbilde bija, ka līdzekļus nebūs iespējams izdalīt šā gada budžeta ietvaros.”

Report.: Aprēķini rāda, ka likuma ieviešanai nepieciešami 18 miljoni latu. Neviens šodien pašvaldībām nevarot pateikt, kā likumu pildīt, neizdalot papildus nevienu santīmu. Bet cilvēkiem esot tiesības pašvaldības par likuma nepildīšanu iesūdzēt tiesā.

Andris Jaunsleinis: “Ja iesūdzēs tiesā, un ir pamats šādu palīdzību saņemt. Savukārt pašvaldība būs jāsūdz valdību Satversmes tiesā par to, ka ir uzlikts pienākums, kuram papildus nav izdalīts neviens lats.”

Report.: Pašvaldības ir apņēmības pilnas par šo jautājumu turpināt sarunas ar Finansu ministriju un panākt vai nu likuma atcelšanu, vai papildu līdzekļu izdalīšanu pašvaldībām. Jo cilvēki krīzes situācijā nonākuši ne tikai Sabilē.

Atlaisti arī 100 Jēkabpils maizes ceptuves SIA "RIETUMI" strādnieki, apturēts darbs Liepājas zivju kombinātā, draudēja krīze Kolkas zivju apstrādātājiem. Likumā paredzētā palīdzība būtu aktuāla un nepieciešama, atzīst šobrīd izmisumā nonākušie.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu