Zatlers: Veselības aprūpes organizācija ir tik draņķīga kā vēl nekad (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers.
Bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers. Foto: Evija Trifanova/LETA

Veselības aprūpes organizācija Latvijā patlaban ir tik draņķīga kā vēl nekad, LTV raidījumā "Viens pret vienu" izteicās eksprezidents un mediķis Valdis Zatlers. Nevienam nav izpratnes par veselības aprūpes organizāciju un par riskiem, kas notiks, ja, darbojoties pašreizējā virzienā, mēs vienu dienu atdursimies pie simtprocentīgas maksas medicīnas. 

Zatlers kritiski vērtēja pašreizējās valdības darbu medicīnas reformu jomā, uzsverot, ka ir jādomā ne tikai par papildu naudu, bet arī par to, daudz mums ir ārstu un kādā veselības aprūpes "rāmī" šie ārsti strādā. 

Šobrīd neviens nerunā par to, cik efektīvi tiek izlietota nauda veselības aprūpes sistēmā, un arī partiju programmās pirms 13.Saeimas vēlēšanām veselība ir tikai lozungu līmenī - "uzlabosim", "palielināsim algas". "Mums medicīnas organizēšanā tiešām pietrūkst kompetentu cilvēku. Lielākā daļa ārstu un māsu ir ļoti augsti kvalificēti, bet organizācija ir tik draņķīga, kā vēl nekad nav bijusi," norādīja Zatlers. 

Viņaprāt, valsts apdrošināšanas sistēma, kas balstās uz sociālā nodokļa nomaksu, ir pareizs virziens, bet tas ir tikai viens no mehānismiem, kā motivēt cilvēkus strādāt. "Tiek runāts par to, ka ir jārada jaunas, labi atalgotas darbavietas, bet ir arī jautājums par to, kā motivēt cilvēkus paaugstināt savu kvalifikāciju un kā motivēt viņus vispār strādāt. Mums ir pietiekami daudz cilvēku, kas vispār nestrādā," atzīmēja eksprezidents.

Taču viņš uzsvēra, ka šobrīd nevienam nav izpratnes par veselības aprūpes organizāciju un par riskiem, kas notiks, ja, darbojoties tādā virzienā, kādā šobrīd visa veselības aprūpes sistēma iet, mēs vienu dienu atdursimies pie pilnīgas, simtprocentīgi maksas medicīnas. 

"Es tikko atgriezos no Gruzijas, kur nav valsts medicīnas, ir tikai privātā. Es negribētu dzīvot tādā valstī. Ir dažas specialitātes, kur to var darīt, bet es nesaprotu, kā to var darīt onkoloģijā. Valsts pienākums ir palīdzēt tiem, kam nav līdzekļu, un neprasīt - "tev ir nauda, tātad tu ārstēsi savu vēzi; tev nav naudas - nu, tad tu mirsti nost". Tā tomēr ir attieksme pret cilvēku," skaidroja Zatlers. 

Viņš norādīja, ka veselības aprūpe ir nozare, kura var mazināt nevienlīdzību caur to, ka valsts rūpējas par saviem iedzīvotājiem, kas nav pietiekami pārtikuši. "Tāpat ir ar ātrajiem kredītiem - ka valsts pasargā iedzīvotājus no šīs sērgas. Rūpējas pasargājot, lai cilvēki nekrīt nabadzībā. Tā ka nevajag runāt tikai par neapliekamo minimumu, minimālo algu. Tas ir jāskatās daudz kompleksāk, un veselība ir tā, kur mēs varam parādīt cilvēkiem: valsts par tevi rūpējas!" uzsvēra Zatlers.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu