Senās mūzikas festivāls Valmierā.

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

XII starptautiskais Senās mūzikas festivāls ir pilsētas galvenais ziemas mūzikas dzīves notikums, kas šogad skanēs trīs dienas, no 10. līdz 12. janvārim. Kā allaž festivālā muzicēs ne vien no Latvijas un dažām tālākām zemēm sabraukušie mūziķi, bet arī paši šā notikuma iecerētāji: pie klavierēm sēdīsies Jautrīte Putniņa, pie diriģenta pults stāsies Aivars Cepītis. Trīs dienās izskanēs 10 koncerti, uz kuriem ieeja ir bez maksas, koncertu galvenā norises vieta – Valmieras 5. vidusskola.

Vienīgi garīgās mūzikas koncerts 12. janvārī pulksten 14 izskanēs Sv. Sīmaņa baznīcā. Sestdienas rītā konkursā sacentīsies četras mazās pianistes. Kopā ar Valmieras mūzikas skolas kamerorķestri Karīna Slišāne (Baldone), Armands Zviedris (Smiltene), Sabīne Vidriķe (Valmiera) un Jana Pavlova (Valmiera) atskaņos finālu no V. A. Mocarta koncerta Sol mažorā klavierēm ar orķestri. Šoreiz Valmierā skanēs ne tikai senā mūzika, varēs dzirdēt arī laicīgākas skaņas, jo 11. janvārī pulksten 23 gaidāma džeza nakts. Un bez ironijas var teikt, ka šoreiz džezā tikai meitenes, jo šā koncerta galvenās favorītes būs saksofonu kvarteta EX-NEXT dalībnieces Ilze Lejiņa, Arnita Akmentiņa, Madara Matroze un Inga Meijere. Džeza naktī muzicēs arī bigbends Valmieras puikas un pianiste Aivi Legore no ASV, kas Valmierā māca džezu. Festivāla atklāšanas koncerts 10. janvārī pulksten 19 vienlaikus būs arī Valmieras mūzikas skolas kamerorķestra 10 gadu jubilejas koncerts. Jubilejas dāvana klausītājiem – A. Saljēri operas Prima la musica, poi le parole (Vispirms mūzika, pļāpas pēc tam) atskaņojums. Kopā ar orķestri muzicēs Latvijas Nacionālās operas orķestra vijolnieces Anita Balčuna un Biruta Vaivode, atskaņojot A. Vivaldi dubultkoncertu, Arnita Eglīte dziedās V. A. Mocarta Aleluja. Šogad Valmierā būs teju vai kamerorķestru tikšanās, jo viesos brauks arī Madonas mūzikas skolas kamerorķestris (diriģents Artis Kumsārs), Rīgas J. Mediņa vidusskolas stīgu orķestris (diriģents Pēteris Plūme), Opavas mūzikas skolas kamerorķestris. Neparastu programmu sola pianiste Jautrīte Putniņa, 10. janvārī pulksten 17.30 un 12. janvārī pulksten 16.30 muzicējot kopā ar Kristapu Pētersonu (kontrabass). Sestdien neparastāk muzicēs arī Anrijs Pitāns, ne vien spēlējot klarneti, bet improvizējot ar sadzīves sitaminstrumentiem, piemēram, katla vākiem. Atraktīvs un krāšņs gaidāms noslēguma koncerts 12. janvārī pulksten 18. Muzicēs Herta Hansena (klavieres), Ivars Bezprozvanovs (čells), Anrijs Pitāns (klarnete), klarnešu kvartets Quatrro difference, viesi no Opavas un Panevēžas, LNO stīgu trio un LNO pūšaminstrumentu kvintets, kā arī mūzikas skolu audzēkņi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu