Tukuma muzejā atklās Imanta Vecozola gleznu izstādi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Mākslinieks Imants Vecozols grāmatas atvēršanas svētkos galerijā "Daugava".
Mākslinieks Imants Vecozols grāmatas atvēršanas svētkos galerijā "Daugava". Foto: Ieva Čīka/LETA

Adventes un Ziemsvētku brīnumu gaidot, Tukuma muzejā 30. novembrī atklās izcilā latviešu mākslinieka Imanta Vecozola gleznu izstādi.

Tajā redzamie darbi izstaro gaismu ar balto un mālaino toņu jūtīgi tvertu kolorītu un faktūru lauku klusajās dabās un ainavās, BNS pastāstīja muzejā.

Vecozols - Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks - panākumus mākslā kaldinājis grūtā, neatlaidīgā un mērķtiecīgā darbā. Ienācis glezniecībā kopā ar 20.gadsimta piecdesmito gadu vidus slaveno paaudzi, viņš jau drīz sapratis: lai kļūtu par individualitāti, jāmeklē atšķirīga personības veidošanās. Cenšoties noteikt cilvēku un lietu attiecības, mākslinieks strādā figurālās glezniecības jomā, taču pakāpeniski pievērsies arī portretam un klusajai dabai. Šobrīd meistars meklē dziļāku patiesīgumu un pamatojumu lauku cilvēka būtībai un neviltotajai pienākuma apziņai. Tādēļ nav nejaušība, ka dažas viņa figurālās kompozīcijas veidotas, it kā vērojot notikumus pirms vairākiem gadu desmitiem. Laiku, kad lauki vēl bija dabiskāki un cilvēki vienkāršāki, sirsnīgāki. Liela nozīme Vecozola daiļradē ir klusajai dabai. Arī tajā mākslinieks attēlo lauku dzīvi. Pretstatā latviešu kluso dabu dažkārt vizuālajam krāšņumam un dekorativitātei gleznotājs ar apvaldītu emocionalitāti šajos no īstenības ņemtajos kadros uzsver lauku vides neatkārtojamo dvēseliskumu un mieru.

Tas ir ķirbis vai kūpošas zupas bļoda, balti šķīvji un olas uz lauku amatnieka darināta, balti krāsota koka galda, tas ir biezpiena pikucis, kas likts atsuloties virs gaišas emaljētas bļodas, tie ir parasti trauki, kas saista ar plastiskumu, formu un vertikāļu akcentiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu