Marihuānas dūmi veselības ministra pagātnē nav šķērslis amatam . (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pašreizējais īpašo uzdevumu ministrs veselības aprūpes lietās Āris Auders ("Jaunais laiks") pirms vairākiem gadiem intervijā presē atklājis, ka ir lietojis narkotikas. Runājot par LSD ietekmi uz cilvēka zemapziņu, uz žurnāla "Rīgas Laiks" jautājumu "Pats esi mēģinājis?" LD toreizējais neiroķirurgs atbildējis: "LSD nē. Marihuānu, protams. Kāpēc ne?"

Kā trešdien raksta "Diena", tomēr šis fakts Audera biogrāfijā nevarētu būt šķērslis viņa turpmākajai darbībai valdībā, premjera Einara Repšes (JL) viedokli "Dienai" paudis viņa palīgs Dans Titavs: "Jaunības kļūdai nevajadzētu viņu vajāt visu mūžu." Arī Auders domā, ka šāda rīcība pagātnē viņu kā ministru nekompromitē. Intervijā RL Auders klāsta, kā marihuānas iespaidā diezgan daudz ko vērtīgu pārdomājis, tikai tas radījis "tādu zināmu jautrību". RL slejās Auders netieši atzīst, ka šādas informācijas parādīšanās varētu mest ēnu uz viņa ārsta reputāciju. "Kaut gan no otras puses - ak tu mūžs! Neesmu lietojis daudz, dažas reizes, un esmu ļoti labās domās par to," - tā ārsts noslēdz tematu. Kā otrdien pastāstījis Ā.Auders, šo "epizodisko pieredzi" viņš esot guvis ārstu sabiedrībā kādā no ārvalstīm, kurās marihuānas audzēšana un lietošana ir atļauta. Auders uzskata, ka marihuāna "nosacīti pieder pie narkotikām", tomēr tā bijusi pietiekami skaidra mācība, ka atkarības vielu lietošana ir bīstama. "To nevajadzēja darīt, tas nav rekomendējams nekādā līmenī," teica ministrs, piebilstot - atklātība intervijā viņu varētu raksturot pozitīvi. "Cik man zināms, arī ASV bijušais prezidents Bils Klintons savulaik atzinies, ka jaunībā lietojis marihuānu, taču tas viņam neliedza ieņemt valsts vadītāja amatu," teica Titavs. Valdības vadītājs esot pārliecināts - patlaban ministrs zālīti vairs nesmēķē, pretējā gadījumā problēma tiktu risināta radikāli, viņu atlaižot. Ministru kabinetā vispār neviens neko nesmēķē, uzsvēra premjera palīgs. "Jaunībā visādi gadās, ārzemēs visādi gadās," iecietību izrādīja arī Saeimas deputāts no koalīcijas partnera Zaļo un Zemnieku savienības, narkologs Jānis Strazdiņš. Auders ir enerģisks un mērķtiecīgs, bet marihuānas smēķētāji tādi nav, teica Strazdiņš, piebilstot - ļoti daudzi pamēģina un neturpina. Lai marihuānas iedarbība būtu nozīmīga un atstātu negatīvas sekas, tā jālieto regulāri un tai jāuzkrājas organismā, pauda speciālists.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu