Septiņas lietas, ko nezināji par “Viceprezidenti”

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Aktrise Džūlija Luisa-Dreifusa seriālā "Veep"
Aktrise Džūlija Luisa-Dreifusa seriālā "Veep" Foto: Ekrānuzņēmums

Līdz ar kanāla HBO satura ienākšanu Latvijā arī mūsu platuma grādos beidzot tā kārtīgi ir nonācis viens no lieliskākajiem pēdējo gadu komēdijseriāliem “Viceprezidente” (“Veep”), kas, kā jau var noprast pēc nosaukuma, stāsta par ASV viceprezidentes Selīnas Maijeres (aktrise Džūlija Luisa-Dreifusa) un viņas komandas (ne)dienām un (ne)veiksmēm. 

Seriāla autors ir neviens cits kā Armando Januči, kurš ar politiskajām peripetijām nav pirmoreiz ar pīpi uz jumta - viņa kontā arī britu politiskā TV satīra “The Thick of It” (ar filmu “In the Loop” kā seriāla atvasinājumu) un baisa ironija par Padomju Savienības politikas aizkulisēm nesenajā filmā “The Death of Stalin”. Tāpēc nelielam ieskatam lieliskajā komēdijseriālā, kas ir jāskatās, daži fakti par to.

Seriālā netiek teikts, kuru partiju Selīna pārstāv

via GIPHY

Par spīti tam, ka “Veep” iedziļinās ASV augstākā līmeņa politiskās pasaules aizkulisēs, nevienā brīdī skaļi netiek pateikts, kuru no valdošajām partijām - demokrātus vai republikāņus - pārstāv Selīna vai pat pats prezidents. Vērīgākie skatītāji gan šur tur ievēros pa kādam mājienam, kas liek noprast, ka Maijere tomēr pārstāv demokrātu partiju - par to liecina daži vizuāli mājieni seriāla gaitā, gan arī pašas Selīnas politiskie uzskati, kas liek secināt, ka ar republikāņiem viņai īsti pa ceļam laikam tomēr nebūtu.

“Veep” neļauj seriālā viesoties īstiem politiķiem

Ja esat skatījušies seriālu “Parks & Recreation”, noteikti atceraties, kā tajā reiz viesojās bijušais ASV viceprezidents Džo Baidens un citi politiķi. Ne vienam vien politiķim esot bijis kārdinājums paviesoties kādā epizodiskā lomiņā arī “Veep”, taču Januči visiem kā vienam esot atteicis. Iemesls? Īstu politiķu parādīšanās seriālā, viņaprāt, varētu dot pārlieku nepārprotamus mājienus par pašas Selīnas un pārējo tēlu politisko piederību, no kā Januči ir centies izvairīties.

“Veep” interjeri un tēlu stils ir apzināti apbružāts

Stilīgu politiķu glamūru no “Veep” negaidiet - viena no Armando Januči prasībām kostīmu un interjera veidotājiem bija likt telpām un tēliem izskatīties pēc iespējas nemodernāk un pietuvinātāk reālajai dzīvei Vašingtonas iestāžu gaiteņos. Tāpēc tēlu mode atpaliek no šībrīža tendencēm par kādiem 10 gadiem - bet vai tad kādam ir laiks domāt par neizgludinātām drēbēm, ja ir jāpieņem svarīgi lēmumi? Vienīgais izņēmums - Rīda Skota atveidotais karjerists Dens, kurš stila ziņā esot citiem priekšā par trīs gadiem, atpaliekot no svaigākajām tendencēm tikai par septiņiem gadiem.

“Veep” dēļ kāds Austrālijas politiķis tika pie uzdauzītas acs

Izrādās, ka “Veep” bezkaunīgajiem jokiem var būt arī medicīniska rakstura blakusefekti. Austrālijas politiķis Greiems Perets esot skatījies seriālu vakariņu laikā, kad kāds “Veep” joks esot viņam licis smieties tik ļoti, ka Perets esot aizrijies ar suši gabaliņu, pakritis uz priekšu, atsitis galvu pret virtuves skapīša malu un ticis pie kārtīga sasituma tieši zem acs. “Veep” šībrīža veidotājs Deivids Mandels, kurš pārņēma Januči stafeti 5. sezonā, atzina, ka Pereta piedzīvotais izklausās pēc kaut kā, kas varētu notikt ar paša seriāla varoņiem.

Džūlija Luī-Draifusa par Selīnas lomu ir saņēmusi 6 “Emmy” balvas pēc kārtas

Seriāla galvenās lomas atveidotāja Džūlija Luī-Draifusa (Julia Louis-Dreyfus) savu vietu televīzijas vēsturē un komēdijas slavas zālē jau bija iecementējusi ar savu darbu ārkārtīgi populārajā “sitkomā” “Seinfeld”. Bet Selīnas Maijeres loma viņas TV karalisko statusu nostiprināja vēl vairāk. Luī-Draifusa ir saņēmusi sešus “Emmy” jeb televīzijas seriālu prestižākās godalgas apbalvojumus pēc kārtas (!) kā labākā aktrise komēdijseriālā - par katru “Veep” sezonu. Ar šo sasniegumu Luī-Draifusa uzstādīja rekordu - neviens cits nav ieguvis tik daudz “Emmy” balvu par vienas lomas atveidošanu.

Džūlija Luisa-Dreifusa, «Veep»
Džūlija Luisa-Dreifusa, «Veep» Foto: Reuters

Aktierim Pīteram Maknikolam atņēma “Emmy” nomināciju vienas ainas dēļ

Apbalvojumu ziņā mazāk paveicās aktierim Pīteram Maknikolam, kurš sākotnēji tika nominēts “Emmy” balvai kā labākais viesaktieris par darbu seriāla 5. sezonā, bet vēlāk viņam nominācija tika atņemta, jo izrādījās, ka viņš sezonā ir bijis redzams pārāk daudzās sērijās, lai kvalificētos viesaktiera kategorijai. Amizantākais situācijā ir tas, ka noteikuma pārkāpumam pietika ar vienu vienīgu, aptuveni 10 sekunžu garu papildainu, kurā Maknikola tēls pārskaities uzbrūk Timotija Simonsa atveidotajam Džounam - bet, noskatoties ainu, acumirklī top skaidrs, ka tās dēļ bija vērts zaudēt nomināciju apbalvojumam.

“Veep” liek smieties ne tikai skatītājiem otrpus ekrāna

via GIPHY

Ja, skatoties seriālu, brīžiem rodas jautājums, kā gan aktieri to visu spēj pateikt, saglabājot nopietnību un nesākot skaļi spurgt, tad ziniet, ka atbilde uz to ir - viņi to nespēj. Tonijs Heils, kurš seriālā atveido viceprezidentes asistentu Geriju, intervijās ir atzinis, ka brīžiem savaldīties ir ļoti grūti. Bet viņš arī atklāja savu triku, kā neizbojāt filmēšanas procesu. Bieži vien Gerijs ir redzams neveikli blenžam griestos vai dziļi rakņājamies pa somu, un izrādās, ka šos mirkļus Heils izmanto, lai pie sevis klusi pasmietos, neliekot visiem sākt ainu filmēt no sākuma. Tā ka, skatoties “Veep” un redzot Geriju kārtējo reizi kaut ko izmisīgi meklējam savā milzu somā, sazvērnieciski visi zinām, ka Heils šādi cenšas apslāpēt savu ķiķināšanu.

Rakstu sagatavoja Līva Spandega (kinokults.lv). HBO kanāla saturs pieejams LMT viedtelevīzijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu