Kā visticamākos jaunās valdības veidotājus min TP un "Jauno laiku" .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eksperti par visticamākajiem jaunās valdības veidotājiem pēc 8. Saeimas vēlēšanām uzskata Tautas partiju (TP) un partiju "Jaunais laiks" (JL), bet par nevēlamākajiem valdības veidotājiem min kreiso spēku apvienību "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL).

Politologs Jānis Ikstens teica, ka visvienkāršākā partiju kombinācija, kas veidos jauno valdību, ir "Jaunā laika", Tautas partijas un Zaļo un zemnieku savienības koalīcija. Iespējams, ka ZZS vietā koalīcijā darbosies Pirmā partija. Taču tikpat labi JL varētu palikt opozīcijā. Tāpat Ikstens šobrīd nespējot iedomāties, ar kuru politisko spēku neviens nevēlētos "biedroties". "Šobrīd visiem ir izdevīgi draudzēties ar visiem, vienīgi PCTVL ir neliels izņēmums. Vienīgi gadījumā, ja apvienība šķelsies, tad nevēlamākie kompanjoni valdības veidošanā varētu būt [Sociālistiskās partijas līdera Alfrēda] Rubika un [partijas "Līdztiesība" vadītājas Tatjanas] Ždanokas bloki, bet pret Jāņa Jurkāna grupu pretenzijām nevajadzētu būt," viņš sacīja. Tomēr Ikstens atzina, ka pirms vēlēšanu rezultātiem spriešana par iespējamajiem valdības veidotājiem neesot auglīga, jo koalīcijas sastāvs būšot atkarīgs no Saeimā ievēlēto partiju skaita. "Latvijas faktu" direktors Aivars Freimanis BNS pieļāva, ka valdība varētu veidoties pēc diviem scenārijiem, no kuriem iespējamākais būtu - kāda no visvairāk balsis ieguvušajām partijām, visticamāk, "Jaunais laiks" vai Tautas partija - ap sevi pulcēs citus līdzīgi domājošus politiskos spēkus. Pēc viņa vārdiem, "ja tiem neizdosies atrast pietiekami daudz atbalstītāju, tad pēdējais glābiņš varētu būt PCTVL". "Lai gan [JL līderis Einars] Repše un [TP līderis Andris] Šķēle jau iepriekš ir skaidri paziņojuši ka ar Jurkānu kopā valdību neveidos, tomēr var izrādīties, ka tieši viņš būs JL un TP pēdējais glābiņš." "Tas, ka bites" jaunajā Saeimā būs liela frakcija, ir pilnīgi skaidrs, tāpat skaidrs, ka pirmie reālie jaunās koalīcijas apveidi varētu parādīties jau vēlēšanu naktī pēc pirmo provizorisko rezultātu parādīšanās klajā, klāstīja Freimanis. Sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš BNS sacīja, ka 8. Saeimā iespējamas "visas iedomājamās koalīcijas un partiju kombinācijas, vienīgā partija, ar kuru citas biedrosies nelabprāt, varētu būt apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā"". Kaktiņš teica, ka "elektorāta latviskā daļa diez vai vēlēsies vērot, kā kāda viņu atbalstītā partija biedrojas ar Krievijas virzienā orientēto Jurkāna PCTVL". Tomēr precīzi prognozēt, kuras partijas apvienosies, lai veidotu valdību, varēšot tikai pēc vēlēšanu rezultātu uzzināšanas. "Tad redzēsim, kam ar ko būs izdevīgi draudzēties," viņš pauda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu