Vēlēšanu priekšvakarā: varas partijas.

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šobrīd runāt par esošo valdošās koalīcijas partiju izredzēm veidot jauno valdību un spēku 8.Saeimā ir ļoti grūti. Kaut arī šīs nedēļas skandāli kaut kādas aplēses rada, tomēr galējus secinājumus izdarīt ir pāragri un pat neiespējami.

Pēdējās nedēļas jēlības Latvijas ceļa un Tautas partijas starpā viennozīmīgi nav saistāmas tikai ar konkrētu skrejlapu drukāšanu. Tas tiek izmantots politisku mērķu realizēšanai. Tomēr spriest par šī skandāla rašanās patiesajiem iemesliem un realizētājiem ir pāragri. Jautājumu un nezināmo šī skandāla sakarā ir ārkārtīgi daudz, tādēļ nevajadzētu šobrīd pārlieku aizrauties ar pārsteidzīgu secinājumu izdarīšanu, tādējādi pakļaujoties iespējamām politiskām spekulācijām. Lai arī priekšvēlēšanu aptaujas nesola pārliecinošu pārstāvniecību nākamajā Saeimā divām no pašreizējo valdību veidojošajām partijām, tomēr maz ticams, ka šobrīd reitingos ne tik augstu vērtētās Latvijas ceļa un “tēvzemiešu” partijas varētu netikt līdz jaunajai Saeimai. Nupat liekas, ka skrejlapu skandāls atstās iespaidu uz vēlēšanu rezultātiem, un Tautas partija, lai arī sākumā nelikās, tomēr būs izdarījusi pārsteidzīgus paziņojumus, kamēr otras iesaistītās puses – Latvijas ceļš, rīcība izpelnās mazākus pārmetumus. Visas šīs epopejas ēnā ir palikuši “tēvzemieši”. Izskanējušās versijās, kuras tiek apspriestas jaunās valdošās koalīcijas sakarā, “tēvzemiešus” īpaši nepiemin. Nedēļas sākumā TP ir atzinusi, ka nākotnes sadarbība ar LC ir stipri apdraudēta, ko varētu tulkot kā TP nevēlēšanos jaunajā valdībā redzēt LC. Tikmēr “tēvzemieši” pieļāvuši TP iespējamo tuvošanos “bitēm”, ko arī varētu tulkot, kā TP nevēlēšanos vairs strādāt kopā ar “tēvzemiešiem”. Iespējams var uzskatīt, ka TP cenšas “norakstīt” pašreizējos koalīcijas partnerus. Jebkurā gadījumā pašreizējo varas partiju lomu jaunajā valdībā noteiks PCTVL un Jaunā laika iegūtais vietu skaits Saeimā. Nu jau, puslīdz droši prognozējams, ka Saeimā vienādi liels vietu skaits – ne mazāk kā 20, būs trijām partijām (TP, PCTVL, Jaunais Laiks). Pie nelielām svārstībām var veidoties situācija, ka valdību var izveidot pat divas partijas, tomēr kopā uz vietām Saeimā puslīdz droši var cerēt 7 saraksti, kas pēc līdzšinējās pieredzes kopējo darbu raitu nedara un stabilas valdības izveidošanu var krietni apgrūtināt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu