Vai veikalu apavos var slēpties bīstamas baktērijas?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pavisam nesen Lielbritānijā kāda maza meitenīte sasirga ar smagu asins saindēšanos pēc tam, kad veikalā piemērīja apavus uz kailām pēdām. Vai tiešām vainīgi apavi?

Izdevumā “The Sun” vēstīts, ka četrus gadus vecā Sjenna Razula no Dienvidvelsas pavadīja piecas dienas slimnīcā, ārstējoties no baktēriju izraisītas asins saindēšanās.

Vai tiešām sepsi var saķert, piemērot apavus?

Eksperti izdevumam “Live Science” atklāja, ka tie ir ļoti reti gadījumi. Lielākajai daļai cilvēku nevajadzētu baidīties no infekcijas, pielaikojot apavus.

“Lielākā daļa cilvēku nedabūs sepsi, piemērot apavus uz basām kājām,” pārliecināts bija ārsts Amešs Adalja (Amesh Adalja).

Kāpēc Sjenna dabūja infekciju, joprojām nav īsti skaidrs. Iespējams, baktērijas meitenes organismā nokļuva pa kādu mazu brūci pēdā.

“Adalja gan atzina, ka kurpēs nav nekā īpaši specifiska, lai cilvēks inficētos. Tajās, protams, ir baktērijas, bet tas nav izņēmuma gadījums. Baktērijas atrodas praktiski visur, tāpēc ļoti ticams, ka šī infekcija nenotika kurpju dēļ,” piebilda Adalja.

Iespējams, ka infekcija atradās Sjennas organismā inkubācijas stāvoklī, kad meitene kurpes piemērīja.

Vai, pielaikojot apavus, jāvelk zeķes?

Lai arī lielākā daļa cilvēku riebumā saviebjas, kad redz kādu piemēram apavus bez zeķēm, tomēr infekcijas risku tas nepalielina. Zeķu vilkšana ir vienkārši ētiskas dabas jautājums.

“Cilvēki bieži vien aizmirst, ka dzīvo pasaulē, kurā valda mikroorganismi. Tie ir visur, tomēr 99% no tiem cilvēka organismam nekādu ļaunumu nenodara,” teica Adalja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu