Lužkovs aicina atjaunot pieminekli Fēliksam Dzeržinskim.

LETA/RIA NOVOSTI
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Maskavas mērs Jurijs Lužkovs aicina atjaunot pieminekli PSRS VDK priekšteča Viskrievijas Ārkārtas komitejas (VĀK) pirmajam vadītājam Fēliksam Dzeržinskim Lubjankas laukumā. Ar šādu iniciatīvu Lužkovs nāca klajā piektdien sabiedriskās pilsētbūvniecības padomes sēdē.

Vienlaikus Lužkovs uzsvēra, ka viņa priekšlikums "nenozīmē atgriešanos pagātnē". Pēc pilsētas priekšnieka domām, "Dzeržinska piemineklis ir lielisks monuments, kas savulaik dominēja Lubjankas laukumā". "Tas ir viens no ievērojamā monumentālista Jevgeņija Vučetiča izcilajiem darbiem," uzsvēra Lužkovs. Viņš uzskata, ka "Vučetičs ir tēlnieks, kurš tika nepelnīti apvainots", un viņa darinātais piemineklis Dzeržinskim ir "nevainojams kā skulpturāla kompozīcija". Maskavas mērs ierosināja izskatīt šo jautājumu sabiedriskās pilsētbūvniecības padomes nākamajā sēdē. Viņš ieteica atjaunot Dzeržinska pieminekli Manēžas laukumā līdz Vučetiča 100. dzimšanas dienai. "Mums jāpateicas tādiem monumentālistiem, kāds bija Vučetičs," piebilda Maskavas mērs. Piemineklis PSRS Valsts drošības komitejas izveides aizsācējam tika atklāts 1958.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu