Vēl četri deputātu kandidāti bijuši saistīti ar VDK.

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Totalitārisma seku dokumentēšanas centrs Centrālo vēlēšanu komiteju ceturtdien, 8.augustā, ir informējis par vēl četriem 8.Saeimas deputātu kandidātiem, kuri, pēc centra rīcībā esošās informācijas, ir bijuši VDK aģenti. Līdz ar to kopumā vēlēšanu komitejai ir ziņas par sešiem aģentiem, kuri pretendē būt par tautas kalpiem.

Patlaban, pēc Totalitārisma seku dokumentēšanas centra rīcībā esošās informācijas, no tiem, kas kandidē 8.Saimas vēlēšanās, VDK aģenti ir bijuši Vides aizsardzības kluba virsaitis, Zaļās partijas deputāt kandidāts Arvīds Ulme, Sociālistiskās labklājības partijas kandidāts, uzņēmējs Genādijs Kononenko un Vladimirs Ikusovs. Progresīvās centriskās partijas kandidāts, Šampētera nama valdes loceklis Juris Lagzdons, Brīvības partiju pārstāvošais RTU profesors Jurijs Merkurjevs un PCTVL kandidāts Andrejs Jakavļevs.

Totalitārisma seku dokumentēšanas centra informācija balstās uz tā saucamajiem čekas maisiem.

Arnis Cimdars: “Par tiem, kas ir šobrīd saņemti, mums par visiem ir rakstīts, ka sadarbības fakts ar LPSR VDK tiesas ceļā nav konstatēts, jo nav bijusi ierosināta pārbaudes lieta. Tas nozīmē, ka mēs tieši tādu pašu informāciju arī sniegsim vēlētājiem, jo to par pienākumu mums uzliek Saeimas vēlēšanu likums.”

Report.: Neviens no sešiem nosauktajiem CVK nebija norādījis, ka būtu bijis VDK aģents, kā to prasa likums. Taču nekādas sankcijas pret viņiem nebūšot, jo, kā liecina Arņa Cimdara pieredze, bieži paši deputāt kandidātiem šī informācija esot pārsteigums un jaunums, kā, piemēram, Brīvības partijas deputāt kandidātam Jurijam Merkurjevam, kuram tas esot bijis šoks, taču, visu pārdomājot, viņš notikušo saista ar savu zinātnisko komandējumu 1987.gadā, par kuru esot bijusi jāsniedz atskaite it kā Izglītības ministrijas ierēdņiem.

Jurijs Merkurjevs: “Bija cilvēki, ar kuriem mēs runājam Izglītības ministrijām, un es nevaru pateikt, kādu organizāciju viņi pārstāvēja, jo mans mūžs ir saistīts ar izglītību un tieši tā es interpretēju cilvēkus, ko satiku šajā iestādē.”

Report.: Merkurjevs patlaban apsver iespēju vērsties tiesā, to nedarīs Arvīds Ulme, kurš uzskata, ka par cilvēku liecina viņa darbi, nevis mistiskie čekas maisi.

Arvīds Ulme: “Man arī meita teica, lai eju uz prokuratūru, tad uz tiesu. Vienkārši tas ir tāds aizvainojums, ka man jāpierāda, ka neesmu ēzelis.”

Report.: Tā kā VDK jau iepriekš zinājuši par dokumentācijas pārņemšanu maisos nokļuvuši, iespējams, pat brīvības cīnītāji, kuri saukti uz VDK, lai nopratinātu.

Arvīds Ulme: “Ne jau, ka viņi tur safabricēja kaut kādas kartiņas, bet tā lieta bija tāda, ka tos cilvēkus, kurus sauca uz VDK tie, kas kaut ko pretvalstisku darīja, tie tika saukti un viņiem tika uzdoti jautājumi un viņi atbildēja. Līdz ar to viņi tur jau ir, viņi ir tur iekšā.”

Report.: Saeimas vēlēšanu likums vēlēšanās aizliedz kandidēt bijušajiem VDK štata darbiniekiem un informatoriem. Tostarp bijušie VDK aģenti un konspiratīvo dzīvokļu turētāji vēlēšanās drīkst piedalīties. Patlaban Totalitārisma seku dokumentēšanas centrā tiek pārbaudīti pēdējie pieci iesniegtie deputāt kandidātu saraksti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu