Huawei iepazīstina pasauli ar jaudīgāko un modernāko mobilo procesoru

Ingars Tenis
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Huawei

Berlīnē notiekošajā plaša patēriņa elektropreču izstādē IFA Ķīnas telekomunikāciju un tehnoloģiju gigants prezentēja vairākus jaunumus, no kuriem nozīmīgākais bija jaunākās paaudzes čipsets Kirin 980, kurš jau pavisam drīz darbinās Huawei jaunākos viedtālruņu flagmaņus.

Ikvienas mobilās ierīces sirds ir centrālais procesors. Jo jaudīgāks tas ir, jo raitāk ierīce strādās, jo vairāk uzdevumu spēs paveikt vienlaicīgi. Līdz šim jaudīgākos viedtālruņus darbināja Kirin 970, bet to tuvākajā laikā nomainīs trīs gadu garumā izstrādātais Kirin 980. Par tā veiktspēju reālajā dzīvē varēsim pārliecināties, kad iznāks nākamās paaudzes Mate sērijas viedtālruņi, kas pirmie saņems jauno procesoru, taču Huawei Consumer Business Group prezidents Ričards Ju prezentācijā sacīja, ka progresīvāka mobilā čipseta pasaule nebūs redzējusi.

Foto: Ingars Tenis, TVNET

Kad sākās jaunā procesora izstrāde, Huawei darbam norīkoja ap tūkstoti inženieru un pusvadītāju speciālistu, kas trīs gados radīja aptuveni 5000 Kirin 980 prototipu. Apjomīgā darba rezultāts ir viedierīču smadzenes, kam veiktspējas un mākslīgā intelekta ziņā nav līdzvērtīgu, turklāt tās droši varētu darbināt vairāk par mobilajām ierīcēm.

Kirin 980 ir pasaulē pirmais 7 nm arhitektūras mobilais čipsets. Tas ietver arī divkāršu neironu procesoru (neural processor unit jeb NPU), kas vairo mākslīgā intelekta spējas, piemēram, atpazīstot fotogrāfiju saturu. Šajā ziņā Kirin 980 ir pārāks par galveno konkurentu Snapdragon 845 un ievērojami pārspēj arī Apple viedierīcēs izmantoto A11 procesoru, kas tika izmantoti salīdzinājumam.

Foto: Ingars Tenis, TVNET

Precīzi nav zināms, taču tīmeklī klīst runas, ka 7 nm tehnoloģiskā procesa izstrāde Huawei izmaksājusi ap 300 miljoniem ASV dolāru. Tā ir tāda summa, kas konkurentus pagaidām attur no jaunās tehnoloģijas ieviešanas, taču patērētājs būs tikai ieguvējs, jo ar 6,9 miljardiem tranzistoru kvadrātcentimetrā viņa viedierīce būs gan jaudīga, gan efektīva.

Kas Kirin 980 būs pirmajam pasaulē

Pirmais 7 nm čipsets

Pirmais uz Cortex-A76 bāzētais centrālais procesors

Pirmais divkāršais neironu procesors (NPU)

Pirmais Mali-G76 grafiskais procesors (GPU)

Pirmais Cat.21 modems ar 1,4 Gbps datu lejupielādes ātrumu; gatavs 5G datu pārraidei

Pirmais čipsets, kas atbalsta 2133 MHz LPDDR4X RAM

Foto: Huawei

Kirin 980 jaunajam astoņu kodolu procesoram būs arī citas priekšrocības. Tā kā to veido divi lieljaudas Cortex-A76 kodoli ar 2,6 GHz takts frekvenci, 2 vidēji jaudīgi Cortex-A76 ar 1,92 GHz takts frekvenci un četri mazākas jaudas Cortex-A55 kodoli ar 1,8 GHz takts frekvenci, ir viegli rast balansu starp nepieciešamo veiktspēju un enerģijas patēriņu. Piemēram, klausoties mūziku, pietiks ar viena A55 veiktspēju, ja sāksi pārlūkot sociālos tīklus, mazajiem kodoliem tiks pieslēgts viens vai divi vidēji jaudīgie Cortex-A76. Pievēršoties ar grafisko saturu pārpildītām videospēlēm, savukārt tiks nodarbināti visi astoņi procesora kodoli.

Bez tā jaunajā čipsetā ir jauns duālais attēlu apstrādes procesors (image signal processor jeb ISP). Tas nozīmē augstāku attēlu apstrādes jaudu, labāku sniegumu nepietiekamā apgaismojumā, samazina trokšņus bildēs, paātrina kameras darbību un samazina aizturi filmējot.

Foto: Ingars Tenis, TVNET

Protams, telefonā neviens nelīdīsim, izmantotos gigahercus un patērētos milivatus nemērīsim, taču Huawei norāda, ka salīdzinājumā ar iepriekšējās paaudzes Kirin 970, kas darbina Mate 10 un P20 sērijas telefonus, Kirin 980 ir par 20% jaudīgāks un par 40% efektīvāks, bet centrālais procesors pat par 75% jaudīgāks un par 58% efektīvāks enerģijas patēriņa ziņā. Tāpat arī jaunais GPU ir ievērojami jaudīgāks (+46%) un efektīvāks (+178%) par priekšgājēju. Jāteic gan, ka normālos apstākļos grafikas apstrādes spējas nedaudz atpaliktu no Snapdragon 845, taču Kirin 980 GPU ir papildināts ar mākslīgajā intelektā balstītu Turbo tehnoloģiju, kas Huawei izstrādājumu nostāda pār S845 kā videospēļu pieredzes, tā arī visās pārējās pozīcijās. Nu, vismaz pagaidām.

Foto: Ingars Tenis, TVNET

Nobeigumā var piebilst, ka pēc Kirin 980 prezentācijas Ričards Ju klātesošos iepazīstināja ar vairākiem citiem jauniem produktiem. Proti, IFA izstādē Huawei izziņoja arī divus jaunus maiņkrāsas dizainus P20 sērijas ierīcēm, kas radīti iedvesmojoties no dabas. P20 sērijas viedtālruņi būs pieejami ziemeļblāzmas tonī un pērļu baltā tonī. Tāpat P20 sērijas telefoni būs pieejami divās versijās ar dabīgas ādas apdari uz aizmugurējā paneļa melnā un gaiši brūnā krāsā.

Vēl divi jaunumi, kam Ju veltīja uzmanību, bija sadarbībā ar Amazon izstrādātais gadžets mājām, kurā iestrādāts Amazon Alexa viedpalīgs, kā arī izsekošanas ierīce, ko var, piemēram, piestiprināt pie suņa kakla siksnas vai ielikt bērna muguras somā, lai vienmēr zinātu, kur tie atrodas.

Foto: Ingars Tenis, TVNET
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu