Krievija izstājas no START II kodolieroču līguma.

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievija piektdien formāli izstājās no stratēģiskā bruņojuma ierobežošanas līguma START II, nosaucot to par nevērtīgu pašreizējās ASV politikas dēļ.

Saskaņā ar 1993.gadā parakstīto START II līgumu kodolgalviņu skaits abām pusēm bija jāsamazina līdz 3000-3500, taču līgums nekad netika īstenots un tika uzskatīts par "mirušu". ASV kongress līgumu ratificēja 1996.gadā un Krievijas parlaments to pašu izdarīja 2000.gadā, taču Krievijas likumdevēji STRAT II saistīja ar 1972.gada līguma par pretraķešu aizsardzību (ABM) saglabāšanu. ASV Kongress nekad nav akceptējis šo sasaistīšanu un ASV vēlāk izstājās no ABM līguma, lai izstrādātu pretraķešu aizsardzības sistēmu, kuru šis dokuments aizliedza. ABM līguma termiņš oficiāli beidzās ceturtdien. Krievija ir spēcīgi kritizējusi ASV par atteikšanos no līguma, ko tā sauc par globālās drošības stūrakmeni. Taču Krievijas prezidents Vladimirs Putins un ASV prezidents Džordžs Bušs maijā parakstīja jaunu līgumu par kodolieroču samazināšanu un apsolījās apmainīties ar informāciju par pretraķešu aizsardzības sistēmu. Jaunais ieroču samazināšanas līgums paredz katrai valstij stratēģisko kodolgalviņu skaitu samazināt par no 1700 līdz 2200 no ASV 6000 un Krievijas apmēram 5500 kodolgalviņām. Tas arī dod katrai valstij nelielas pielaides izlemt, kādus ieročus iznīcināt. START II izvirzīja īpašus noteikumus Krievijai - aizliedza izvietot uz zemes jaunas raķetes ar vairākām kodolgalviņām, kas veidoja tās atomarsenāla kodolu. Esot spēkā START II līgumam, Krievijai būtu jāizvieto vairāk raķetes "Topoļ-M" ar vienu kodolgalviņu vai arī jābūvē atomzemūdenes, lai samērotos ar ASV arsenālu. Taču šādas iespējas Krievijas valdība nevarēja atļauties. Saskaņā ar maijā parakstīto līgumu Krievijai uz laiku ir atļauts saglabāt tās vairāku kodolgalviņu raķetes "SS-18" un "SS-19", izvairoties no dārgās sacensības jaunu būvēšanā. Taču vecās raķetes ir paredzēts iznīcināt jau šajā desmitgadē. Krievija varētu arī censties saglabāt līdzvērtīgu kodolarsenālu ar ASV, jaunajām "Topoļ-M" raķetēm piemērojot trīs kodolgalviņas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu