"Reportieri bez robežām" apsūdz Franciju Afganistānas materiālu cenzēšanā .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francijas Aizsardzības ministrija aizliegusi komerciālajai satelītkompānijai "Spot Image" pārdot attēlus no Afganistānas, un, kā uzskata Parīzē bāzētā organizācija "Reportieri bez robežām" (RSF), šis solis faktiski pielīdzināms cenzūrai.

Kā atgādināts organizācijas paziņojumā, līdzīgi pirms tam rīkojušās arī Amerikas Savienotās Valstis, lai kontrolētu materiālus, kas pasaulei tiek rādīti par militāro triecienu rezultātiem Afganistānā. RSF ģenerālsekretārs Robērs Menārs nosūtījis aizsardzības ministram Alēnam Rišāram vēstuli, kurā aicinājis atcelt rīkojumu. "Tāpat kā Amerikas Savienotajās Valstīs, Aizsardzības ministrija ieviesusi reālu cenzūru. Ja militāristi aizliedz civila rakstura satelītattēlus, viņi tā liedz medijiem kontroles funkciju," uzsver Menārs. Amerikas Savienotās Valstis ierobežojušas masu saziņas līdzekļiem pieejamo informāciju par militārajām operācijām Afganistānā, norādot, ka Vašingtonai karā pret terorismu ir būtiski ievērot pienācīgu slepenību. Nesen tika ziņots, ka ASV valdības Nacionālā Kartogrāfijas pārvalde par aptuveni 2 miljoniem dolāru nopirkusi no Denveras kompānijas "Space Imaging Inc." ekskluzīvas tiesības uz visiem komercsatelītu attēliem par Afganistānu, sākot no militāro operāciju pirmās dienas - 7.oktobra. Mediju tiesību un pilsonisko brīvību aizstāvības organizācijas uzskata, ka šādi soļi kavē žurnālistus sniegt tiešu informāciju par aviācijas triecieniem un to sekām - arī par iespējamajiem upuriem vai ievainotajiem civiliedzīvotāju vidū. Kā noskaidrojusi organizācija "Reportieri bez robežām", tagad visi "Spot Image" attēli par Afganistānu un tās kaimiņvalstīm, tai skaitā Irānu un Pakistānu, pieejami vairs tikai Francijas militāristiem. Francijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis Žans Fransuā Biro gan atzinis, ka "Spot Image" attēliem noteikti zināmi ierobežojumi, bet uzsvēris, ka tie attiecoties "vienīgi uz noteiktām ģeogrāfiskajām joslām" un neesot sistemātiski. Turklāt "Spot Image" statūti paredz iespēju, ka varas iestādes izvirza kompānijai zināmus noteikumus, viņš piebildis. Kompānijā "Spot Image", kas bāzēta Tulūzā, 35 procenti akciju pieder Francijas Kosmosa pārvaldei CNES. Tās iegūtajos satelītattēlos iespējams atpazīt objektus uz Zemes, ja to izmēri nav mazāki par 10 metriem. Savukārt "Space Imaging Inc", kuras klientu vidū ir gan komerciāli uzņēmumi, gan valstu valdības, izmanto 1999.gadā palaisto IKONOS pavadoni un iegūst attēlus, kuru izšķiršanas spēja sasniedz vienu metru, tātad tajos saskatāmas pat lietas, kas ir mazākas par cilvēka ķermeni. Kā jau ziņots, Francija, būdama NATO dalībvalsts, atbalstījusi Vašingtonas pretterorisma kampaņu un sniedz tai loģistisku un cita veida palīdzību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu