Futbola izlase ar bezcerīgu sniegumu spēlē neizšķirti pret Andoras amatieriem (1)

UEFA Nāciju līga
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas futbola izlase
Latvijas futbola izlase Foto: @kajbumba/Twitter/Latvijas Futbola federācija

Latvijas vīriešu futbola izlase ceturtdien Rīgā nacionālajā stadionā "Daugava" jaunizveidotās UEFA Nāciju līgas pirmajā mačā spēlēja neizšķirti 0:0 (0:0) pret Andoras valstsvienību, kuras sastāvā ir tikai viens profesionāls futbolists.

Komandām šī bija 6. savstarpējā tikšanās, taču pirmo reizi Latvijas futbolisti nespēja uzveikt Andoras izlasi. 

Latvija ar Andoru tikās arī 2018.gada Pasaules kausa kvalifikācijas grupā, viesos uzvarot ar 1:0, bet savās mājās - ar 4:0. Trīs no pieciem vārtiem šajos mačos guva uzbrucējs Valērijs Šabala.

FIFA rangā Latvija ieņem 129.vietu, kamēr Andora atrodama pozīciju zemāk.

Latvijas izlase pārliecinoši vairāk kontrolēja bumbu, bet pie patiesi bīstamiem momentiem mājinieki tikpat kā netika. Savukārt Andora centās atbildēt ar pretuzbrukumiem, savu labāko iespēju sagaidot mača beigās kompensācijas laikā, taču spēle tā arī noslēdzās bez gūtiem vārtiem.

Mājinieku izpildījumā šī bija gana neizteiksmīga spēle ar daudz kļūdām, kamēr Andora otrajā puslaikā centās noturēt neizšķirtu, spēlētājiem vilcinot spēles laiku, brīžiem tēlojot, kā arī provocējot mājiniekus.

Mača sākumā viesi centās presingot, tāpēc notikumi vairāk ritēja laukuma vidū vai tuvāk Latvijas vārtiem, savukārt pēc tam mājinieki pārņēma iniciatīvu. Tiesa, kļūdas piespēlēs liedza izveidot ko bīstamu, jo spēles temps bija diezgan lēns, abām komandām pieļaujot daudz paviršību. Viena no labākajām iespējām Latvijas izlasei bija 31.minūtē, kad pēc Denisa Rakela izpildīta brīvsitiena pie bumbas pretinieku soda laukumā tika Valērijs Šabala, taču viņš sita garām vārtiem.

Pirmajā puslaikā Latvija izdarīja vienu sitienu pretinieku rāmī, kamēr viesiem tādu nebija, savukārt mājiniekiem bija 69% bumbas kontrole.

Savukārt no otrā puslaika sākuma Latvijai bija liels pārsvars, kas gan nedeva vēlamo, vairākkārt izniekojot iespējas tikt pie sitiena iespējas. Spēles 61.minūtē mājinieki veica pirmo maiņu, Dāvja Ikaunieka vietā ejot Robertam Uldriķim. Pēc tam mačā iesaistījās arī Artūrs Karašausks un Vladislavs Gutkovskis, galvenajam trenerim Miksu Pātelainenam cenšoties pastiprināt uzbrukuma spiedienu, tomēr tas vēlamo nedeva. Viena no labākajām iespējām bija Gļebam Kļuškinam, taču viņa sitienu no soda laukuma atvairīja Andoras izlases vārtsargs, bez tam pirms tam mājinieku pussargam bija fiksēta arī spēle ar roku.

Latvijas izlases galvenais treneris Miksu Pātelainens sākumsastāvā sagādāja nelielus pārsteigumus, Vitālija Maksimenko vietā izvēloties Aleksandru Solovjovu no RFS vienības. Tāpat viņš sākumsastāvā iekļāva "Riga" spēlētāju Ivanu Lukjanovu un viņa komandas biedru Rakelu, kuri nespēlēja iepriekšējā izlases sasaukumā.

Mājinieku vārtus, kā jau bija gaidāms, sargāja Andris Vaņins. Aizsardzībā bez Solovjova laukumā devās arī Kaspars Dubra, Vitālijs Jagodinskis un Vladislavs Gabovs, pussargu līniju veidoja Aleksandrs Fertovs, Gļebs Kļuškins un Lukjanovs, bet priekšā darbojās Rakels, Dāvis Ikaunieks un Valērijs Šabala.

Svētdien Latvija izbraukumā spēkosies pret Gruziju, kas ceturtdien pirmajā mačā viesos ar 2:0 (0:0) uzvarēja Kazahstānu.

Līdz ar to Gruzijai pēc pirmās kārtas ir trīs punkti, Latvijai un Andorai pa vienam, bet Kazahstānai nulle.

 

Oktobrī Latvija mājās uzņems Kazahstānu un Gruziju, bet novembrī viesosies pie Kazahstānas un Andoras.

UEFA Nāciju līgā izlases pēc ranga ir sadalītas četrās divīzijās, Latvijai spēlējot vājākajā no tām jeb D divīzijā. Tajā ir četras grupas, katrā pa četrām vienībām, vienībām līdz novembra beigām aizvadot divu apļu turnīru. Grupu uzvarētāji savukārt vēlāk noskaidros divīzijas labāko komandu, kura iegūs ceļazīmi uz 2020.gada Eiropas čempionāta finālturnīru.

Līdz ar to UEFA Nāciju līga ietekmēs arī 2020.gada Eiropas čempionāta kvalifikāciju, kas sāksies 2019.gada martā nevis šī gada septembrī. Šoreiz Eiropas čempionāta finālturnīrs ar 24 dalībniecēm notiks uzreiz 13 valstīs, tāpēc neviena no rīkotājvalstīm nesaņems automātisku ceļazīmi.

Finālturnīram 20 izlases kvalificēsies pēc grupu turnīra, kamēr vēl četras tiks noskaidrotas starp 16 valstsvienībām, kuras uzvarējušas savās Nāciju līgas grupās. Katras divīzijas ietvaros līdz ar to sacentīsies četras labākās vienības, uzvarētājām iegūstot ceļazīmi uz Eiropas čempionātu. Tāpēc ir skaidrs, ka finālturnīrā iekļūs vismaz viena izlase no D divīzijas.

Pirms mēneša Latvijas valstsvienība prezentēja valstsvienības jauno logo, formas un talismanu vilka veidolā.

Tāpat Latvijas futbola vadībā šogad piedzīvotas ļoti krasas kadru pārmaiņas, jo Kaspars Gorkšs maijā kļuva par LFF prezidentu, amatā nomainot ilggadējo organizācijas vadītāju Gunti Indriksonu, kamēr par ģenerālsekretāru kļuvis Edgars Pukinsks, stājoties Jāņa Mežecka vietā. Savukārt par Latvijas valstsvienības vadītāju kļuvis soms Pātelainens, kurš ieņēma atlaistā Aleksandra Starkova vietu.

Ar Pātelainenu noslēgta vienošanās līdz gaidāmā UEFA Nāciju līgas turnīra beigām. Ja Latvijas izlase savā apakšgrupā iegūs pirmo vietu, līgums tiks automātiski pagarināts līdz 2020.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra beigām.

Latvijas izlases sastāvs UEFA Nāciju līgas spēlei pret Andoru: Andris Vaņins, Kaspars Dubra, Vitālijs Jagodinskis, Vladislavs Gabovs, Aleksandrs Solovjovs (Artūrs Karašausks, 76.min.), Aleksandrs Fertovs, Gļebs Kļuškins, Ivans Lukjanovs, Deniss Rakels, Dāvis Ikaunieks (Roberts Uldriķis, 61.min.), Valērijs Šabala (Vladislavs Gutkovskis, 84.min.).

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu