Klajā nāk unikāls izdevums par mūsu valsti

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Valdis Klišāns
Valdis Klišāns Foto: LETA

Tikko "Apgādā Zvaigzne ABC" iznākusi vēsturnieka Valda Klišāna grāmata “Latvijas valsts stāsts”. Tā iepazīstina lasītājus ar Latvijas vēsturi vairāk nekā 100 gadu garumā, īsos, bet detalizētos paragrāfos izstāstot galvenos notikumus: kā sabruka vecā pasaules kārtība Pirmā pasaules kara gaitā, kā uz sabrukušo impēriju drupām tika dibināta jaunā Latvijas valsts, kā Neatkarības karā tika izcīnīta valstiskā neatkarība, kā Latvijas Republika uzplauka un ar kādiem izaicinājumiem sastapās t. s. “miera laikos”, kā mūsu valsts tika ciniski iznīcināta Otrā pasaules kara laikā un ko Latvijas sabiedrībai nozīmēja padomju okupācijas ilgie gadi, kā visbezcerīgākajā laikā aizsākās latviešu tautas Trešā atmoda; un vēl tas ir stāsts par šķietami neseno pagātni – neviennozīmīgi vērtējamo valsts atjaunotnes procesu 20. un 21. gadsimta mijā.

Grāmata ir aizraujošs un vienlaikus kompakts uzziņas avots gan tiem, kuri vismaz daļu attiecīgo notikumu piedzīvojuši un tajos līdzdarbojušies, gan arī tiem, kuru priekšstats par mūsu valsts vēsturi vēl tikai veidojas. Tā vienlaikus ir grāmata, kuru lasīt un šķirstīt ir interesanti ģimenes lokā (un tai būtu jābūt ikvienā mājā!), bet tikpat labi “Latvijas valsts stāsts” iederēsies skolu un augstskolu bibliotēkās.

Tā kā Latvijas vēstures epizodēs izcēlušies dažādi varoņi un antivaroņi, arī viņu biogrāfiskie dati papildina mūsu valsts un tautas stāstu, nereti liecinot par dramatiskiem kūleņiem un pretrunu pilniem pavērsieniem šo personību dzīvē.

Grāmatā ievietotas vairāk nekā 300 fotogrāfijas, kā arī daudzi zīmējumi, plakāti un kartes, kas ilustrē vēstures procesus, faktus un objektus. Savukārt četros pielikumos (pastkastītēs) atradīsiet laikmeta liecības – preses fragmentus, atklātnes u. c. –, kas mūsdienu cilvēkiem ļaus atdzīvināt pagājušos Latvijas vēstures laikus. Pastkastītes un arī pārējais grāmatas noformējums ir lielisks pierādījums mūsdienu tipogrāfiskajām iespējām – paldies Jelgavas tipogrāfijai!

Valdis Klišāns par “pastkastītēm” saka: “Vēsturi veido arī katra cilvēka piedzīvotais, ne tikai diplomātija, starptautiskās tiesības, kari un alianses. Tā galvā iešāvās doma par dažādu laikmetu pastkastītēm, kurās varētu būt attiecīgā laikposma pasta saturs. Katra “pastkastīte” attiecas uz zināmu laika periodu, kurā notika dramatiskas politiska rakstura izmaiņas, piemēram, 1918. un 1919. gadā pastkastītē varēja būt Vācijas uzsaukumi, atklātnes, tad jaunās, tikko kā proklamētās Latvijas valsts prese, bet pēc brīža jau boļševiku avīzes, kas sludina sākušos pasaules revolūciju. Tas pats 1940.–1943. gadā – pēdējās Ulmaņlaiku rubrikas, jaunās PSRS valdības uzsaukumi un vēl pēc brīža jau avīzes, kas slavina Hitleru un “Jaunās Eiropas” kārtību. Grāmatā ir arī pastkastītes no trīsdesmito gadu Latvijas un padomju laika.”

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu