Paiet 10 gadi kopš 1991.gada augusta neveiksmīgā puča Padomju Savienībā .

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

1991.gada 19.augusta rītā pamodušies, cilvēki visā bijušās PSRS teritorijā pēkšņi uzzināja, ka Mihaila Gorbačova sešus gadus lolotā pārbūve ir beigusies, visa vara pārgājusi Valsts ārkārtas stāvokļa komitejas (VĀSK) jeb GKČP rokās, kura sola atjaunot sociālismu un padomju varu.

Televīzija visu dienu nez kāpēc rādīja Čaikovska baletu "Gulbju ezers", ziņu raidījumu vietā apmulsušie un tādi kā noraudājušies diktori lasīja vienu un to pašu paziņojumu, ka Gorbačovs, kurš atrodas Forosā, slimības dēļ nespēj pildīt PSRS prezidenta pienākumus, tāpēc viņa vietā stājies viceprezidents Genādijs Janajevs. Rīgā spīdēja saule, un nekas neliecināja, ka arī Latviju varētu skart Maskavā notiekošās pārmaiņas. Plkst.11 preses konferencē Latvijas kompartijas Centrālās komitejas pirmais sekretārs Alfrēds Rubiks priecīgs paziņoja: tas, ko sen ir vēlējušies Latvijas komunisti, beidzot ir noticis. Pēc stundas Latvijas Republikas Augstākās padomes (AP) priekšsēdētājam Anatolijam Gorbunovam piezvanīja Baltijas kara apgabala pavēlnieks Fjodors Kuzmins un paziņoja, ka stāvokļa noteicējs Latvijā tagad ir viņš. Kā atbilde sekjao Latvijas AP prezidija un Ministru padomes kopīgs paziņojums, ka VĀSK nav nekādu pilnvaru Latvijas teritorijā. Iedzīvotāji tika aicināti iesaistīties nevardarbīgās pretošanās kampaņā. Plkst.19.05 omonieši un padomju desantnieki sāka ieņemt Latvijas Televīziju, kura pārtrauca raidīt plkst.19.30. Plkst.20.30 omonieši ieņēma Rīgas pilsētas Iekšlietu pārvaldi, plkst.22.15 apšaudē gāja bojā Jūrmalas Jaunrades nama šoferis Jānis Salmiņš. Vakarā "Ostankino" televīzija tiešraidē translēja VĀSK locekļu preses konferenci. Jaunieceltajam "vadonim" Janajevam dreb rokas, to pamana visi. Vēlāk satīriķis Mihails Zadornovs indīgi saka: "Ko gan varēja sagaidīt no bijušajiem komjauniešu funkcionāriem? Sacerēja paziņojumu, pēc tam piedzērās un aizgāja gulēt, neko praktisku neizdarījuši." Visi cerīgie skati 1991.gada 19.augustā bija vērsti uz Maskavu, uz Krievijas prezidentu Borisu Jeļcinu, kurš, pakāpies uz bruņumašīnas, paziņoja, ka Krievijas AP VĀSK pilnvaras neatzīst. Tāpat kā 1991.gada janvārī Latvijā, maskavieši apkārt savam "Baltajam namam" sāka celt barikādes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu