"Luminor" šogad prognozē IKP pieaugumu par 4,3%; nākamgad - par 3,8%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: INTS KALNINS/REUTERS

Bankas "Luminor" Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozes 2018. un 2019.gadam paliek gandrīz nemainīgas, paaugstinot tās par 0,1 procentpunktu - attiecīgi līdz 4,3% un 3,8%, aģentūru LETA informēja bankā.

Par spīti notikumiem banku sektorā un spriedzei pasaules tirdzniecībā šis ir bijis labs gads Latvijas ekonomikai un izaugsme ir bijusi straujāka nekā kaimiņvalstīs, informēja "Luminor". Ja ekonomikas izaugsme šogad bijusi atbilstoša gaidām, tad nodarbinātības pieaugums tās ir pārsniedzis. Strādājošo cilvēku skaits janvārī-jūnijā ir audzis par 1,9% gada griezumā, kamēr pērn kopumā vidēji – tikai par 0,2%. Tas nozīmē, ka bezdarbs ir samazinājies straujāk nekā gaidīts.

Tajā pašā laikā inflācija ir mazāka par gaidīto - "Luminor" jaunā prognoze ir par 0,3% mazāka par iepriekšējo jeb 2,5%. Sagaidāms, ka kopējais cenu kāpums nākamgad nedaudz paātrināsies, tuvojoties 3% atzīmei.

Investīciju kāpums ir bijis galvenais iemesls tam, ka ekonomika šogad un pērn augusi daudz straujāk nekā 2016.gadā. 2019.gadā Eiropas Savienības fondu plūsma visdrīzāk vēl nedaudz palielināsies, bet tās devums izaugsmes procentos vairs nebūs tik dāsns. Daudz kas būs atkarīgs no mājokļu tirgus un ar struktūrfondiem nesaistīto biznesa investīciju projektu spējas pārņemt izaugsmes virzītāja lomu, informēja "Luminor".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu