Latvijā piena iepirkuma apmēri joprojām sarūk

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Ivars Soikāns/LETA

Kamēr Eiropas Savienībā (ES) kopumā piena iepirkums joprojām turpina palielināties, Latvijā tas turpina samazināties, un šā gada septiņos mēnešos iepirkts 458 000 tonnu piena, kas ir par 3% mazāk nekā šajā periodā pirms gada, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta dati.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) datiem 2018.gadā no janvāra līdz jūnijam ES kopumā iepirkti 80,98 miljoni tonnu piena, kas ir par 2% jeb 1,5 miljoniem tonnu vairāk nekā pirms gada.

ES turpinājās vājpiena pulvera ražošanas apjomu kāpums, tā šā gada sešos mēnešos ir augusi par 5%. Tāpat par 1% kāpuši sviesta un 2% apmērā - siera ražošanas apmēri.

ZM Tirgus un tiešā atbalsta departamentā norāda, ka ES piena iepirkuma cenas līdz jūnijam turpināja samazināties, kamēr Latvijā jūnijā un jūlijā bija vērojams cenas pieaugums salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi. Vidējā piena iepirkuma cena Latvijā jūlijā bija par 2,5% lielāka nekā jūnijā un sasniedza 276,5 eiro tonnā, kamēr jūnijā tā bija 269,8 eiro tonnā.

Piena produktu tirgus cenu tendencēs vērojamas izmaiņas - vājpiena pulvera tirgus cenas pēc īslaicīgā kāpuma jūlija mēnesī atkal pazeminās. Pazeminās arī ES vidējā tirgus cena sviestam, kamēr siera cenās jau kopš gada sākums vērojamas kāpuma tendences.

ES vājpiena pulvera uzkrājumi jūlija beigās bija samazinājušies līdz 287 000 tonnu, un papildu vājpiena pulveri intervencē neiepērk.

ES piena produktu eksportā jūnijā iezīmējas samazinājums nozīmīgākajiem produktiem - sviestam (9% kritums), vājpiena pulverim un sieram (0,4% kritums). Ķīna turpina samazināt importu no ES, tostarp sviestam par 27%, vājpiena pulverim par 8%.

Samazinās arī ES sviesta, vājpiena pulvera un siera eksports uz ASV. Vienlaikus ES kāpina eksportu uz Japānu - sieram 11% pieaugums, bet sviestam 68% kāpums. Tāpat ES kāpina eksportu uz Ēģipti, kurp vājpiena pulverim eksports audzis par 65%, kā arī turpina palielināties bērnu pārtikas un sūkalu eksports.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu