Francijas prezidents Žaks Širaks ieradies Latvijā.

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien svinīgā ceremonijā Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga un Latvijas augstākās amatpersonas draudzīgā atmosfērā sagaidīja Francijas prezidentu Žaku Širaku, kurš ieradies Latvijā valsts vizītē.

Žaks Širaks piektdien plānotajā laikā ieradies valsts vizītē Latvijā, kuras laikā viņam paredzētas tikšanās ar valsts augstākajām amatpersonām un diskusija ar Saeimas deputātiem par Latvijas integrāciju Eiropas Savienībā (ES) un NATO. Ceremonija notika pie Rīgas pils. Tās ievadā augstais viesis sasveicinājās ar Latvijas Valsts prezidenti, noskūpstot viņai roku, kā arī ar Valsts prezidentes kungu Imantu Freibergu. Augstās amatpersonas kādu laiku draudzīgi sarunājās, acīmredzot, franču valodā, ko pārvalda Vīķe-Freiberga. Noklausījies Francijas un Latvijas valsts himnu Nacionālo bruņoto spēku orķestra izpildījumā, Širaks sasveicinājās ar Latvijas augstākajām amatpersonām - Saeimas priekšsēdētāju Jāni Straumi, Ministru prezidentu Andri Bērziņu, ekonomikas ministru Aigaru Kalvīti, Latvijas vēstnieci Francijā Sandru Kalnieti, Nacionālo Bruņoto spēku komandieri Raimondu Graubi un citām amatpersonām. Savukārt Vīķe-Freiberga tika iepazīstināta ar Francijas pavadošās delegācijas augstākajām amatpersonām. Francija 1921.gadā viena no pirmajām atzina jauno Latvijas valsti. Francija neatzina Latvijas aneksiju PSRS sastāvā. Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu Francija kopā ar citām Eiropas Kopienas valstīm atzina 1991.gada 27.augustā, bet abu valstu diplomātiskās attiecības tika atjaunotas 1991.gada 30.augustā. 1992.gada 18.martā Francijā tika akreditēta Latvijas vēstniece Aina Nagobads-Ābola, bet kopš 1997.gada 10.jūnija vēstnieces pienākumus Francijā pilda Sandra Kalniete. 1996.gada 30.janvārī Saeimā tika izveidota Latvijas-Francijas parlamentārās sadraudzības grupa, analoga sadraudzības grupa ir izveidota arī Francijas parlamentā. 1992.gada maijā valsts vizītē Latvijā ieradās Francijas toreizējais prezidents Fransuā Miterāns. Francijā gan darba vizītē, gan oficiālā vizītē ir pabijis Latvijas valsts prezidents Guntis Ulmanis, 2000.gada maijā Francijā darba vizītē bija Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Vizītēs Francijā ir pabijuši Latvijas Ministru Padomes priekšsēdētājs Ivars Godmanis, Ministru prezidenti Valdis Birkavs un Andris Šķēle, kā arī aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis. Kā ziņoja Latvijas Neatkarīgā televīzija, Latvijas un Francijas starpā nesaskaņu nav. Jaunu pavērsienu abu valstu attiecībās deva Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas tikšanās ar Francijas prezidentu Žaku Širaku pagājušā gada maijā, taču labas attiecības abu valstu vidū valdījušas vienmēr. Francija ir viena no valstīm, kas nekad neatzina Latvijas iekļaušanu Padomju Savienībā, bet tās bijušais prezidents Fransuā Miterāns bija pirmais rietumvalstu vadītājs, kuš apmeklēja Latviju pēc neatkarības atgūšanas. Guntis Ulmanis Miterānam pasniedza Triju Zvaigžņu ordeni. Miterāna pēctecis Žaks Širaks Latvijā ierodas ne mazāk svarīgā laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu