Rīgā viesosies dzejnieki no Lietuvas un Igaunijas

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Dzejas diena
Dzejas diena Foto: Ieva Lūka/LETA

Šī gada Dzejas dienu centrālajā pasākumā, atzīmējot Baltijas valstu simtgadi, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā 13. septembrī plkst.18 notiks Lietuvas un Igaunijas dzejnieku viesu vakars, informē Dzejas dienu projekta vadītāja Jeļena Budanceva.

Dzejas dienu centrālajā pasākumā piedalīsies dzejnieki Toms Venclova, Jurgita Jasponīte un Giedre Kazlauskaite no Lietuvas, kā arī Veronika Kivisilla, Haso Krulls un Igors Kotjuhs no Igaunijas. Muzikālo priekšnesumu sniegs Veronika Kivisilla, kura uzstājās šā gada Londonas grāmatu tirgus atklāšanas ceremonijā. Pasākumu vadīs Arno Jundze.

Dzejas dienas Rīgā un citviet Latvijā norisināsies no 7. septembra līdz 16. septembrim.

To atklāšanas pasākumā "Dzejas frekvence" Kaņepes kultūras centrā plkst.19 uzstāsies dzejnieks un mediju mākslinieks Artūrs Punte, kurš spēlēs pašdarinātu instrumentu "Talvisota Sturm Machine" - ierīci, kas apvieno miniatūras skaņas skulptūras un "droninga" mūzikas instrumenta īpašības. Autors instrumentu veltījis Ziemas karam, kurā somi Otrā pasaules kara laikā atvairīja PSRS uzbrukumu.

Savukārt pasākuma otrajā daļā ar dzejas lasījumiem uzstāsies dzejnieki Inga Gaile, Toms Treibergs un Edvīns Raups. Lasījumus papildinās apvienības "VSKB audio un Baltic Analog Lab" analogā kino performance. Dzejas dienu atklāšanas pasākuma īpašais viesis būs amerikāņu izcelsmes dzejnieks Džeims Hopkins, kurš Latvijā viesojies jau vairākkārt.

Dzejas dienu programmā galvaspilsētā paredzēti dažādi pasākumi, kas norisināsies mākslas galerijā "Noass", Maskavas ielā 52, Raiņa un Aspazijas mājā, kuģīšu piestātnē Radio ielā 1, Kaņepes kultūras centrā, Mūzikas namā "Daile", viesnīcā "Grand Poet", Ojāra Vācieša muzejā un Čiekurkalna apkaimē. Pasākumos varēs sastapt dzejniekus arī no Krievijas, ASV un Vācijas.

Festivāla noslēgumā 16. septembrī pie Latvijas Nacionālās Bibliotēkās notiks "Dzejas maratons", kur pie brīvā mikrofona būs iespēja nolasīt savu mīļāko dzejoli. Šīs pasākums plānots kā atpūta visai ģimenei - skanēs mūzika, būs radošās darbnīcas, varēs piedalīties kultūras kanona spēlē un citās aktivitātēs.

Šogad Dzejas dienu festivāls būs pieejams arī tiešsaistē - katram interesentam būs iespēja nedēļas laikā nopublicēt septiņus dzejoļus un iegūt arī profesionālu dzejnieku komentārus un ieteikumus. Sociālajā tīklā "Facebook" plānota arī zibakcija "Nolasi savu mīļāko dzejoli!", kurā ikviens, sekojot Latvijas populāro dzejnieku piemēram, varēs nofilmēt sevi, lasot savu mīļāko dzejoli, un publicēt to ar tēmturi "#Dzejasdienas".

Pasākuma rīkotāji atgādināja, ka šogad ir atjaunota Dzejas dienu balva, kas tiks svinīgi pasniegta vienam dzejas krājumam, kas izdots laikā no pērnā gada 1. augusta līdz šī gada 1. augustam. Balvas apmērs ir 1000 eiro pirms nodokļu nomaksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu