Rīgas zoodārzā piedzimis Eiropas ūpis .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas zoodārzā apmeklētāji var apskatīt šomēnes piedzimušu Eiropas ūpju mazuli, informēja zoodārza informācijas daļas vadītājs Ingmārs Līdaka. Viņš pastāstīja, ka mazā ūpja vecāki savulaik uz zoodārzu atvesti no Jaunciema. Šopavasar no trim izdētajām olām izšķīlies viens mazulis.

Mazais baltām pūkām klātais putnēns ir aptuveni desmit dienu vecs, un tā māte jau retumis pamet ligzdu. Tomēr zoodārza darbinieki iesaka apmeklētājiem būt pacietīgiem un pie ūpju mājas uzvesties klusāk, jo pret trokšņaināku apmeklētāju pūlīti ūpju ģimenes nostāja esot nepārprotama - tēvs un māte draudīgi sabož spalvas un nikni klabina knābjus. Zoodārzā, tostarp ārpilsētas bāzē Kalvenes pagastā, dzīvo vairāki ūpji. Lielākoties putnus uz zoodārzu nepamatoti atnesuši cilvēki, kas, atrodot putnēnu savvaļā, uzskata, ka tam draud briesmas. Tomēr, sacīja Līdaka, šāda rīcība nav pareiza, jo reiz pie cilvēkiem nonācis putns vairs nespēj dzīvot brīvā dabā. Pareizākais būtu atstāt putnēnu tur, kur tas ir, un ļaut viņam izķepuroties paša spēkiem. "Katrs dzīvnieks dabā ir apdraudēts - to apdraud viņa dabiskie ienaidnieki, bet par to cilvēkam nav nekādas teikšanas," sacīja Līdaka. Viņš arī pastāstīja, esot iecerēts projekts, kura mērķis ir nebrīvē turētus ūpjus un pūces sagatavot dzīvei savvaļā, taču tas esot ļoti dārgs un tā īstenošana nenotiks ātrāk par nākamo gadu. Speciālisti lēš, ka Latvijā savvaļā varētu dzīvot aptuveni 30 līdz 50 ūpju pāru. Ūpis ir 2001.gada putns Latvijā, un šogad tā izpētei un saglabāšanas problēmām zinātnieki pievērš pastiprinātu uzmanību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu