Zviedrijas valdība noliedz ziņas par "Estonia" katastrofas atkārtotu izmeklēšanu .

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zviedrijas valdība ceturtdien noliedza iepriekšējā dienā izplatīto ziņu, ka tā sākšot jaunu pilna apmēra izmeklēšanu par 1994.gadā notikušo prāmja "Estonia" katastrofu, kurā dzīvību zaudēja 852 cilvēki.

Trešdien publicētajā ziņā tika apgalvots, ka Zviedrijas Psiholoģiskās aizsardzības birojs dibināšot komisiju, kas pārbaudīšot nepilnības iepriekšējos ziņojumos par notikušo katastrofu. Tirdzniecības un rūpniecības ministre Mona Sālīna teica, ka precīzs komisijas uzdevums vēl ir jādefinē, taču tas nebūs veikt plašu katastrofas cēloņu izmeklēšanu. Bojāgājušo tuvinieki, arodbiedrības un tehniskie speciālisti gan Zviedrijā, gan ārvalstīs aizvien biežāk aicina atsākt izmeklēšanu. Kritiķi izteikuši neapmierinātību ar konstatējumiem, kas ietverti 1997.gadā publicētajos oficiālās starptautiskās izmeklēšanas rezultātos, kuros teikts, ka katastrofu izraisīja nepilnības kuģa priekšgala lūkas konstrukcijā, kas spēcīgajā vētrā tika atrauta vaļā. Viņi vērš uzmanību uz vairākiem apgalvojumiem, ka kuģis neesot bijis derīgs ekspluatācijai pirms došanās liktenīgajā braucienā no Tallinas uz Stokholmu. Ir izteikti arī minējumi, ka vraka sānos atrasto caurumu varēja izsist sprādziens. Prāmis nogrima pie Somijas krastiem 1994.gada 28.septembrī. Šajā katastrofā, kas bija vissmagākā avārija Eiropā kopš Otrā pasaules kara beigām, dzīvi palika tikai 132 pasažieri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu