Bušs neplāno piedot Klintonam "Levinskas lietu" .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV jaunievēlētais prezidents Džordžs Bušs pirmdien noraidīja pieņēmumus par to, ka viņš varētu dot piedošanu aizejošajam prezidentam Bilam Klintonam, pirms viņam apsūdzības izvirzītu tiesa sakarā ar viņa melīgo liecību bijušās Baltā nama praktikantes Monikas Levinskas lietā.

Bušs paziņoja, ka nav vajadzības apsvērt piedošanu Klintonam, jo viņam tiesa vēl nekādas apsūdzības nav izvirzījusi. "Grūti piedot kādam, kurš nav apsūdzēts. Ļaujiet viņam iet tālāk un baudīt dzīvi. Mēs esam pietiekami uzmanību koncentrējuši uz pagātni," viņš sacīja žurnālistiem. Klintonam draud kriminālapsūdzības Arkanzasas tiesā par viņa melīgo liecību, kad prezidentu apsūdzējušās bijušās Baltā nama darbinieces Polas Džonsas advokāti viņam jautāja par prezidenta attiecībām ar Levinsku. Klintons toreiz noliedza jebkādas seksuālas attiecības, taču vēlāk 1998.gadā bija spiests atzīties intīmās attiecības ar viņu. Neatkarīgais prokurors Roberts Rejs apsver iespēju izvirzīt apsūdzības Klintonam par nepatiesas liecības došanu Levinskas skandālā. Pats Klintons decembrī intervijā CBS sacīja, ka nedomā, ka būtu apsūdzams, un solīja apsūdzēšanas gadījumā cīnīties. Tomēr Senāta Tieslietu komitejas vadošais republikānis Orins Hečs svētdien izteicies, ka Bušam būtu jāpiedod Klintonam, lai lietai beidzot pieliktu punktu. Uz to Bušs sacīja: "Es nepiedotu kādam, kurš nav apsūdzēts. (..) Klausieties, mans viedoklis ir šāds: es domāju, ka pienācis laiks visu šo lietu atstāt aiz muguras. Domāju, pienācis laiks ļaut prezidentam pabeigt savu pilnvaru laiku un ļaut viņam iet tālāk, baudīt dzīvi un kļūt par aktīvu dalībnieku Amerikas sistēmā. Es domāju, ka mēs pietiekami esam vērsuši uzmanību uz pagātni. Pienācis laiks kustēties uz priekšu." Levinskas skandāla rezultātā 1998.gada beigās Kongresa Pārstāvju palāta izvirzīja pret prezidentu impīčmenta apsūdzības nepatiesas liecības došanā, taču 1999.gada februārī Senāts prezidentu attaisnoja. Vienīgais gadījums ASV vēsturē, kad prezidents piedevis savam priekšgājējam, viņu atbrīvojot no kriminālatbildības, bija 1974.gadā, kad prezidents Džeralds Fords piedeva ar negodu demisionējušajam Ričardam Niksonam. Forda lēmums ļāva Niksonam izvairīties no iespējamās kriminālvajāšanas sakarā ar Votergeitas skandālu. ASV prezidentam ir tiesiskā imunitāte, kas zūd, beidzoties viņa pilnvaru laikam. Klintons prezidenta amatu atstās 20.janvārī. ASV prezidents ir tiesīgs dot piedošanu savam priekštecim, atbrīvojot viņu no kriminālvajāšanas kādā lietā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu