Rehabilitācijas centrs “Poga” – vieta, kur pacienti var justies kā mājās

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Rehabilitācija ir mūža darbs, kam ir nepieciešama neatlaidīga un sistemātiska pieeja, lai   spētu nodrošināt labāko iespējamo atveseļošanos. Pēc Labklājības ministrijas datiem, Latvijā ir 8260 bērni ar funkcionāliem traucējumiem. Tāpēc rehabilitācija bieži vien ir nepieciešama arī pašiem mazākajiem, tad īpaši būtiski ir parūpēties par to, lai nodarbības bērniem norisinās patīkamā un mājīgā vidē ar profesionāļiem, kas rūpējas un  lolo katru pacientu. Visā pasaulē šādus ilglaicīgus un dārgus rehabilitācijas procesus pilnība neviena valsts no saviem nodokļiem nevar finansēt, tāpēc, lai palīdzētu šiem bērniem,  iesaistās arī sabiedrība. 

Latvijā rehabilitācija ilgus gadus diemžēl nav bijusi prioritāšu sarakstā, īpaši bērnu rehabilitācija. Tieši šī iemesla dēļ labdarības organizācija “Ziedot.lv”, saskaroties ar šo problēmu daudzu gadu garumā, pieņēma lēmumu par labu rehabilitācijas centra “Poga” izveidei.

“Rehabilitācijas centrs “Poga” ir  vieta, kur bērnus un vecākus saprot un mīl. Tas ir rehabilitācijas centrs ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem ar funkcionāliem traucējumiem. Katru dienu vairāki desmiti mazie ķipari atgūst spēju staigāt, spēju rotaļāties un būt vieniem no mums,” stāsta “Ziedot.lv” vadītāja Rūta Dimanta.

Kā radās rehabilitācijas centrs “Poga”?

Rehabilitācijas centrs “Poga” ir izveidots 2016. gadā un to ir izveidojusi sabiedrība kopā ar labdarības organizāciju “Ziedot.lv”. No ziedojumiem, kurus var veikt arī veikalu tīkla “Maxima” veikalos, ir uzcelta “Poga” galvenā māja un izveidots rehabilitācijas centrs. “Pogas” mērķis ir radīt izcilu vidi rehabilitācijai un atvest uz Latviju jaunākās rehabilitācijas tehnoloģijas. Centrā tiek piedāvātas vairākas mūsdienīgas tehnoloģijas, piemēram, Šveices gaitas robots “G-EO System”, ir inovatīva tehnoloģija, kas Baltijas mērogā pieejama tikai Latvijā. Gaitas robots palīdz atgūt kustības un neatkarīgu ikdienas dzīvi, māca pacientiem staigāt.

“Pogā” pieejamā fizioterapijas sistēma “TheraSuit” ir ASV patentēta fizioterapijas metode. “Šeit intensīvi mēneša garumā, 3 stundas dienā notiek smags darbs, lai bērni atgūtu spēku un veseļotos. Tāpat “Pogā” pieejamas arī neirologa konsultācijas, bērnu masāžas, audiologopēds, ergoterapeits, osteopāts, un arī īpaša neiroloģiska sistēma, kas stimulē smadzeņu daļas, ko pielieto, darbojoties fizioterapijas laikā.

2017. gadā rehabilitācijas centru “Poga” apmeklējuši 672 pacienti, piedaloties 7419 nodarbībās un saņemot 1649 konsultācijas. Pašlaik “Pogā” darbojas 11 speciālisti. 

Rehabilitācijas sistēmas centrā – cilvēks un viņa vajadzības

„Kopumā gan sabiedrībā, gan valstiskā līmenī, ir vajadzīga vēlme rehabilitāciju uzskatīt par ļoti nopietnu ārstniecības nozari un pievērsties arī tās finansējumam. Kolēģiem, kas strādā valsts rehabilitācijas iestādēs, ir ļoti zems atalgojums, arī aprīkojuma līmenis nav pietiekami labs, taču mūsu speciālisti Latvijā ir sagatavoti diezgan kvalitatīvi. Vienīgais, kas mums trūkst ir jaunās, inovatīvās tehnoloģijas. Mums vajadzētu nevis sadrumstalot rehabilitācijas procesu, bet jāvirzās uz sistēmu, kurā katram bērnam būtu savs rehabilitologs, kas pārzinātu viņa gadījumu, sekotu tam līdzi gadu gaitā un palīdzētu sakoordinēt dažādos rehabilitācijas piedāvājumus. Lai sasniegtu labus rezultātus, jāskata viss rehabilitācijas process kopā, lai nekaitētu bērnam. Uzmanības centrā jānostāda pats bērniņš, lai visi iesaistītie speciālisti strādā kopā un saskaņoti,” atklāj Rūta Dimanta.

Ziedot bērnu ar kustību traucējumiem atbalstam iespējams labdarības fonda „Ziedot.lv” mājaslapā, zvanot pa labdarības tālruni 90067007, visos „Maxima Latvija” veikalos – ziedojumu kastītes pie kasēm. Ziedojumus administrē labdarības fonds „Ziedot.lv” un tie tiek izlietoti rehabilitācijas procedūru nodrošināšanai bērniem ar kustību traucējumiem, inovāciju ieviešanā, kā arī speciālistu izglītošanā rehabilitācijas centrā „Poga”.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu