Jauns pētījums: lidostas ir pretīgākas, nekā tev šķiet (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lidostas visā pasaulē apkalpo miljoniem pasažieru katru gadu, tāpēc nav nekāds brīnums, ka to kakti ir pilni ar bīstamiem patogēniem. Tiesa, jaunā pētījumā noskaidrots, ka baktērijām apsēstākās vietas lidostās nav tās, kuras tu, iespējams, domā.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “BMC Infectious Diseases”, tualetes nav netīrākās vietas lidostās, bet gan plastmasas kastes, kas tiek izmantotas pie drošības vārtiem.

Lielbritānijas zinātnieki pie šī secinājuma nonāca pēc tam, kad 2015.-2016. gada ziemā izpētīja Somijas lidostas gaisa un dažādu virsmu paraugus.

Paraugos, kas tika savākti no dažādām vietām, piemēram, bērnu spēļu laukumiem, dažādu ierīču pogām, kāpņu margām un letēm, zinātnieki atrada rinovīrusus, kas izraisa lipīgas iesnas.

Plastmasas kastes pie lidostas drošības vārtiem, kur pasažieri liek savas mantas, bija visnetīrākās lietas lidostā. Savukārt katrā no četriem gaisa paraugiem tika atklāti adenovīrusi, kas var izraisīt gripai līdzīgas slimības.

Pārsteidzoši ir tas, ka pētnieki neatrada nevienu no minētajiem vīrusiem lidostas tualetēs. Tas liecina, ka tualetes patiesi nav netīrākās vietas lidostās, kā varētu šķist.

Šis atklājums liek uzdot jautājumu: vai lidostās vajadzētu izvairīties no saskarsmes ar virsmām? Atbilde nav tik vienkārša.

Vispirms jau ir jāņem vērā, ka patogēnu ietekme uz cilvēku izriet no tā imūnsistēmas stāvokļa. Piemēram, vecāki cilvēki vai tie, kuriem kaut kāda iemesla dēļ imūnsistēma ir novājināta, daudz ātrāk var saslimt ar šo patogēnu izraisītajām kaitēm. Turklāt veidi, kā šie patogēni var nonākt saskarē ar cilvēku ir ļoti dažādi, tāpēc, ja tev ir vāja imūnsistēma, tad izvairīšanās no saskarsmes ar virsmām daudz nelīdzēs.

Tomēr pētnieki iesaka piekopt veco labo metodi, lai izvairītos no saslimšanas, proti, regulāri mazgāt rokas. Kā arī – sejas maska nenāktu par ļaunu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu