Ar VKKF finansējumu ik gadu Latvijā tiek atbalstīti ap 2500 kultūras projektu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
VKKF direktors Edgars Vērpe
VKKF direktors Edgars Vērpe Foto: publicitātes

Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF), kas šoruden svin 20 gadu jubileju, savas darbības laikā kļuvis par nozīmīgāko kultūras atbalstītāju Latvijā. Ar tā līdzfinansējumu ik gadu Latvijā tiek atbalstīti vairāk nekā 2500 kultūras projekti deviņās dažādās nozarēs – filmu, mūzikas un dejas, vizuālās, teātra mākslas, kultūras mantojuma, tradicionālās kultūras, arhitektūras un dizaina, kā arī starpdisciplināro projektu nozarē. Pavisam 20 darbības gadu laikā Latvijas kultūras attīstībai un atbalstam VKKF piešķīris vairāk nekā 132 miljonus eiro. 

“Fonda 20 gadu darbības laikā Latvijas kultūrā esam ieguldījuši ne tikai finanšu līdzekļus vien, palīdzot tapt ievērojamiem mākslas darbiem. Vairāk nekā 400 dažādu nozaru eksperti, kuri šajos gados darbojušies projektu izvērtēšanas komisijās, ir nākuši ar savu pieredzi, viedokli, redzējumu par procesu ilgtermiņa attīstību. Daudzi no viņiem paši ir bijuši kultūras procesu veidotāji, jauno talantu skolotāji, jaunu mākslas formu attīstītāji, un tādā aspektā savstarpējais dialogs starp ekspertiem un nozarēm ir bijis sevišķi auglīgs,” uzsver VKKF direktors Edgars Vērpe.

Fonda 20 darbības gadu laikā projektu pieteikumu izvērtēšanas procesā darbojušies 454 dažādu nozaru eksperti, kuri projektu konkursos lēmuši atbalstīt 33 859 projektus, piešķirot tiem vairāk nekā 67 miljonus eiro. Atbalstīti arī 16 045 projektu dažādās mērķprogrammās un 5069 radošie braucieni. Šajā laikā piešķirtas arī 545 mūža stipendijas. 

Visvairāk projektu atbalstīti kultūras mantojuma (5526), vizuālās mākslas (5339) un mūzikas un dejas (5171) nozarēs, savukārt visvairāk radošie braucieni – 1040 – ar VKKF atbalstu īstenoti vizuālās mākslas nozarē. Vislielāko aktivitāti izrādījušas un lielāko VKKF atbalstu saņēmušas mūzikas un dejas mākslas, vizuālās mākslas un starpdisciplināro projektu nozares, kur finansējums piešķirts apmēram 25% no šo nozaru iesniegto projektu pieprasītā finansējuma.

“Apkopojot VKKF “kultūras bilanci”, var teikt, ka ik gadu VKKF piešķirto finansējumu un iespējas īstenot savas radošās idejas saņem ap 2500 dažādi kultūras projekti un to iesniedzēji. Kopumā tas rezultējas vidēji 15 animācijas un 15 spēlfilmās, 80 teātra izrādēs, 150 grāmatās, 200 izstādēs, 300 pasākumos, 40 dokumentālās filmās, 100 pētījumos, 300 radošos braucienos, 600 stipendijās, kā arī vairākos interešu izglītības un profesionālās kvalifikācijas projektos,” norāda E. Vērpe. 

VKKF pirmie 20 darbības gadi iezīmē spilgtu posmu ne vien Latvijas kultūras dzīvē, bagātinot mūsu kultūrtelpu gan ar lieliem, gan maziem, bet vienlīdz nozīmīgiem notikumiem dažādās nozarēs, bet arī starptautiskajā kultūras un mākslas arēnā, kas šo gadu laikā pieredzējusi ievērojamu skaitu Latvijas mākslinieku radīto meistardarbu. 

Ar VKKF atbalstu tapuši tādi starptautisku atzinību guvuši mākslas darbi kā Renāra Vimbas filma “Es esmu šeit” (2016, Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla balva Kristāla lācis), Jaunā Rīgas teātra izrāde “Garā dzīve” (festivāla “Zelta maska” balva kā labākajai ārzemju izrādei 2006. gadā), Jāņa Joņeva grāmata “Jelgava ‘94” (Eiropas Savienības Literatūras balva 2013. gadā), Osvalda Zebra grāmata “Gaiļu kalna ēnā” (Eiropas Savienības Literatūras balva 2017. gadā), 2015. gada Prāgas kvadriennāles zelta medaļu laureāti – Latvijas Nacionālā ekspozīcija “Pakļaušanās” (režisors Vladislavs Nastavševs, kuratore Gundega Laiviņa) un Latvijas studentu izstāde “Sākums” (kurators Andris Freibergs, iekārtojums – Monika Pormale, autori – Latvijas Mākslas akadēmijas Scenogrāfijas nodaļas studenti) u. c. 

Latvijas kultūraina nebūtu iedomājama arī bez tādiem sabiedrībā iemīļotiem notikumiem un norisēm kā grāmatu sērija “Mēs. Latvija. XX gadsimts”, grāmatām bērniem, ko izdod izdevniecība “Liels un mazs”, Dzejas dienām, festivāla “Sansusī”, filmas “Melānijas hronika”, Starptautiskā kinoaktieru festivāla “Baltijas pērle”, Laikmetīgās mākslas festivāla “Survival Kit”, Rīgas fotomēneša, Starptautiskais jaunā teātra festivāla “Homo Novus”, Valmieras Vasaras teātra festivāla, žurnāla “Teātra Vēstnesis”, Pasaules mūzikas festivāla “Porta”, Mākslas festivāla “Cēsis”, žurnāla “Rīgas Laiks”, portāla Satori.lv un daudziem citiem kultūras pasākumiem, kas tapuši ar VKKF atbalstu.

“Esam gandarīti, ka ar VKKF atbalstu top ilgtermiņa kultūras procesi Latvijā, kas kļuvuši par pašsaprotamu Latvijas kultūrtelpas sastāvdaļu. Mēs ar šiem notikumiem lepojamies ne mazāk kā ar starptautiskajiem panākumiem, kuru gūšanā esam piedalījušies, nodrošinot līdzfinansējumu projektu tapšanā. Svarīgi ir noticēt un uzticēties, un man ir prieks, ka mūsu nozaru profesionāļi ir bijuši īstajā laikā un īstajā vietā, lai atbalstītu izaugsmes potenciālu,” saka E. Vērpe.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu