Maikls Mūrs jaunajā filmā Trampu salīdzina ar Hitleru (2)

LETA/REUTERS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Maikls Mūrs Toronto starptautiskajā kinofestivālā
Maikls Mūrs Toronto starptautiskajā kinofestivālā Foto: Reuters/ScanPix

ASV kinematogrāfists Maikls Mūrs savā jaunajā provokatīvajā dokumentālajā filmā "Fahrenheit 11/9", kuras pirmizrāde ceturtdien notika Toronto starptautiskajā kinofestivālā, pašreizējo ASV prezidentu Donaldu Trampu salīdzinājis ar nacistiskās Vācijas līderi Ādolfu Hitleru.

Filmā analizēti faktori, kas atbilstoši Mūra viedoklim sekmēja Trampa uzvaru 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās, kā arī vilktas paralēles ar Hitlera nākšanu pie varas 30.gadu Vācijā.

"Mums ir jāpēta jautājums, kā, ellē, mēs nokļuvām šajā ķezā un kā lai mēs no tās izkļūstam," žurnālistiem pirms filmas seansa sacīja liberālais aktīvists.

"Viņš ir bijis manāms ilgu laiku, un mēs esam uzvedušies zināmā veidā ilgu laiku, un, paraugoties atpakaļ, var redzēt, kā viņam tika sagatavots ceļš," sacīja Mūrs.

Jaunā filma ir aicinājums amerikāņiem rīkoties, sacīja režisors, kurš par dokumentālo filmu "Bowling for Columbine" ("Boulings Kolumbīnei") 2003. gadā saņēma "Oskaru".

Jaunajā filmā Mūrs Trampa uzvarā vaino plaši izplatītos pieņēmumus, ka demokrāte Hilarija Klintone uzvarēs, personīgās intereses un ASV medijus, kuriem svarīgas bijušas lielās auditorijas, ko televīzijā piesaista Tramps.

Jaunās filmas nosaukumā ir atsauce uz 2016. gada 9. novembri, kad tika pasludināta Trampa uzvara vēlēšanās. Mūra 2004. gada politiskās dokumentālās filmas nosaukums bija līdzīgs - "Fahrenheit 9/11". Tā savukārt bija atsauce uz 2001. gada 11. septembri, kad ASV notika daudzu cilvēku dzīvības prasījušie terorakti.

Abu filmu nosaukumi ir norāde uz Reja Bredberija 1953. gada antiutopiju "Fahrenheit 451" ("451 grāds pēc Fārenheita").

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu