Latvijā pazīstami tēvi un dēli aicina svinēt Tēva dienu (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šonedēļ Tēva dienas ieskaņā Latvijā zināmas personības pasākumā “Tēvu un dēlu iedvesmots” dalījās ar kopīgo pieredzi, mantotajām vērtībām un pārdomām par tēva lomu pieaugušo dēlu dzīvē, kā arī baudīja grupas “Dziļi violets” dziesmas “Paldies, tēt!” pirmatskaņojumu dzīvajā izpildījumā.

Režisors un producents, tautā saukts arī par Latvijas kabarē tēvu, Viktors Runtulis par savām attiecībām ar dēlu saka: “Mūsu sinerģijā ļoti būtiska ir brīvība – jau kopš laika gala uztveru savu dēlu kā līdzvērtīgu cilvēku, ļaujot viņam pašam visu piedzīvot, izdarīt izvēles, mācīties un mācīt mani.

Dēlam jādod ne vien spēcīgas saknes, bet arī spārnus – es vienmēr esmu teicis, ka Matīss pieaugs gudrāks un garāks par mani – un tā arī ir.”

Savukārt par Tēva dienu V.Runtulis saka: “Daudzi sūdzas, ka nesanāk būt kopā ar tuviniekiem, jo laiks skrien pārāk ātri. Laiks neskrien, tas nestāv uz vietas un nevelkas – tas vienkārši ir tāds, kāds ir. Mums ir jāprot dzīvot laikā, kāds tas ir, un jāprot atrast iespēju būt kopā ar tiem, kas svarīgi.

Tāpēc es “ar visām četrām” esmu par Tēva dienu, tie ir svarīgi svētki, daudz nozīmīgāki par dažiem citiem, ko svinēt atceras vairāk. Šajos svētkos novēlu visiem atcerēties par savu tēvu un rast iespēju būt tuvumā!”

“Esam raduši svinēt “egoistiskus svētkus” – dzimšanas dienas un citas gadskārtas, kurās saņemam dāvanas un apsveikumus. Tēva diena ir lieliska iespēja svinēt svētkus, kuros kaut ko dodam, nevis ņemam – nebūsim egoisti!” aicina Nauris Brikmanis no grupas “Dziļi violets”, kas sacerējis dziesmu “Paldies, tēt!”, papildinot: “Mans tētis raudāja, dzirdot šo dziesmu.

Iedomājieties, cik daudz var nozīmēt tas, ka pasakāt paldies! Tas ir tieši tik vienkārši – reizēm pietiek tikai ar vienu vārdu – “Paldies”, bet nereti aizmirstam, baidāmies vai kautrējamies to pateikt. Esam patīkami pārsteigti un ceram, ka vairāki Latvijas tēti Tēva dienā saņems apsveikumu ar mūsu dziesmu, jo esam saņēmuši vairākus lūgumus nosūtīt dziesmas akordus, lai klausītāji to varētu izpildīt paši.”

Interesanti, ka alus “Lāčplēsis” veiktajā aptaujā* noskaidrots: teju pusei (46%) pilngadību sasniegušo Latvijas iedzīvotāju vērtīgākais, ko tēvs viņiem iemācījis, ir dzīves vērtības un praktiskas iemaņas. Tajā pašā laikā tikai nepilna trešdaļa (29%) atzīmē Tēva dienu. Tikai katrs trešais ikdienā ar tēvu sazinās vismaz pāris reizes nedēļā, bet katrs desmitais - dažas reizes mēnesī, pārējie - retāk vai nemaz.

Līdzās dzīves vērtībām un praktiskām iemaņām, īpaši nopelni tēviem ir arī dabas iepazīšanas un izpratnes mācīšanā – to no tēva apguvis katrs trešais (33%) pilngadīgais Latvijas iedzīvotājs, bet teju ceturtajai daļai (24%) tēvs iemācījis lasīt un rēķināt. Ja meitas visbiežāk no tēva apguvušas dzīves uztveri, tad vairāk nekā puse pieaugušo dēlu no tēva iemācījušies, kā pašu rokām paveikt dažādus praktiskus darbus, piemēram, veikt remontu, izgatavot priekšmetus no koka, skaldīt malku.

Šogad Tēva diena oficiāli Latvijā tiks atzīmēta desmito gadu, bet aptaujas dati liecina, tā pagaidām nav kļuvusi par ģimenes tradīciju. Trīs iecienītākie Latvijā Tēva dienas atzīmēšanai ir ģimenes pusdienas vai vakariņas (61%), tēva apsveikšana klātienē (24%) un telefonisks sveiciens (18%).

Gatavojoties Tēva dienai alus “Lāčplēsis” kopā ar pieaugušajiem dēliem no grupas “Dziļi violets” radījuši īpašu veltījumu tēviem – dziesmu “Paldies, tēt!”. Tā ir simboliska pateicība par vienmēr līdzās esošu drošu atbalstu un brīžiem, ko kopā varam piedzīvot. 

*Aptauju pēc alus “Lāčplēsis” pasūtījuma veica Norstat, aptaujājot 1060 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 99 gadiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu