Kas jauns hokejā? Runā Matulis: Hokeja rudens ir sācies

Jānis Matulis, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša / LETA

8. septembrī ar trijkāršu šāvienu Latvijā sākās hokeja sezona. Rīgas “Dinamo” ar 3:0 sašāva Vladimira Jurzinova jr. trenēto Novosibirskas “Sibirj”, bet Latvijas virslīgas pirmā kārta atnesa šādus rezultātus: “Prizma” - HS ”Rīga” 6:1, “Kurbads” - “Liepāja” 7:1, “Mogo” - “Lido” 4:2. Visi uzvarētāji loģiski, tikai dažās spēlēs varbūt rezultāts varēja būt mazliet mazāks. Kaut principā kā skatītājs es esmu ne tikai par uzbrukuma hokeju, bet arī par rezultatīvu spēli.

Tā kā piecas no septiņām Latvijas virslīgas jeb Optibet hokeja līgas (OHL) komandām pārstāv Rīgu, tad čempionāta organizatori var izmežģīt smadzenes, lai vienas kārtas visas spēles nesaskrietu vienā laikā. Sestdien tā diemžēl iznāca. “Prizma” savā divdesmitgadē “Volvo” hallē uzņēma hokeja skolas “Rīga” puišus vienos dienā, “Mogo” un “Lido” Šmerlī nūjas sāka krustot pēc pusstundas, bet čempioni “Kurbads” Rumbulā liepājniekus uzņēma trijos dienā. Un piecos arēnā “Rīga” dinamiešiem pirmā mājas spēle. Normāls hokeja fans teorētiski varēja paspēt uz pirmo un ceturto vai – otro un ceturto spēli. Pārējās nianses bija jāķer no draugiem vai tehnoloģijām.

Negribu vainot OHL kalendāra sastādītājus, taču jau Latvijas Dzelzceļa kausa laikā bija acīm redzams, ka Ģirta Ankipāna dinamieši nav vakarējie. Un lasīs punktus pat tādās spēlēs, kur pretiniekos ir KHL smagsvari. Kaut vai kā Magņitka.

Loģiski, ka tauta alka redzēt, ko gan ankipānieši rādīs savās mājās. Loģiski, ka pirmo spēli pavada un ievada visādi trādirīdi, kas arēnā jau ir ierasta lieta, taču pamatmasa no 7309 skatītājiem tomēr bija nākuši uz hokeju. Un “Dinamo” šo uzticību attaisnoja pilnībā. Varēja būt 4:0 vai 5:1, bet vienalga mūsu labā. Vārtos pārliecinošs Kristers Gudļevskis, bet no laukuma spēlētājiem grēks kādu aizmirst. Kā savos labākajos gados pa ripai “Sibirj” vārtos iemeta Lauris Dārziņš un Miķelis Rēdlihs, kuriem abiem pa vidu ļoti rezultatīvi un atraktīvi darbojas zviedrs Linuss Videls. Mazais Mārtiņš (Dzierkals) nāk uz vairākumu, kur piespēles dala precīzi, ripu nepārturot. Ņiživijs tas vēl nav, bet... tuvojas. Mazākums, kā ierasts, atvēlēts Vitālijam Pavlovam un Gunāram Skvorcovam, palaikam tur iemetot arī Brendonu Makmilanu.

Kad preses konferencē kolēģis uzdeva jautājumu, vai visi dinamieši godam cīnījās, atbilde, protams, bija – jā, bet Jurzinova juniora vietā gan sestdien negribēju būt.

Novosibirskas komandai ceturtā baranka četrās spēlēs un loģiski, ka vieta Austrumu grupas tabulas pašās beigās. Kaut Novosibirskā cer un pamatoti gaida, ka “Sibirj” būs tabulas pretējā galā. Ne visi leģionāri strādājot ar atdevi.

Mjā, satiekot pirms “Dinamo” Hokeja studijas ekspertu no “Mogo” brigādes – Ronaldu Cinku, apjautājos, kā tas iespējams: metieni – 59:13, vārti – 4:2. Jā, “Lido” vārtsargs Kārlis Reinis Riba esot rādījis brīnumus, neļaujot Cinkam pamest kaujas lauku jau pēc otrās trešdaļas. Kā Ronalds bija iecerējis. Skatītāji? 110. Pēc protokola. Dzīvē gan esot izskatījies, ka spēle interesē tikai vecākus, radus, draugus un draudzenes.

“Volvo” hallē, kur “Prizma” ne bez piepūles piebeidza “Rīgu”, protokolā fiksēti 216 skatītāji. Nu ļoti skrupulozi saskaitīts. Man gan uz aci likās par kādiem četriem dučiem mazāk, bet varbūt starpība radās trešajā trešdaļā, ko vairs neredzēju. Jo gribējās kaut Sportacentrs.TV redzēt kaut ko no “Kurbada”. Malači, rumbulieši! Spēlē par prieku sev un skatītājiem. 256! Kārtas rekords. Ja metieni ir 35:30, bet rezultāts 7:1, tad katrs, kurš kaut reizi spēlējis hokeju, atradīs vainīgo – vārtsargs. “Liepājai” būs jāpieliek daudz pūļu, lai domātu par “play-off”.

Skatoties Latvijas virslīgu, bieži vien dzirdu, ka tas un tas Jānis vai Mihails nav ne gramu sliktāki par Gunāru Skvorcovu vai Vitāliju Pavlovu. Dodiet iespēju, un puikas spēlēs. Taču beidzas “Dinamo” pārbaudes spēļu sesija, beidzas pēdējo spēlētāju atskaitīšana pirms pasaules čempionāta, un kā Bobs Hārtlijs, tā Ģirts Ankipāns un visi pārējie ārpus “Dinamo”/Latvijas izlases atstāj vietējā mēroga spēlmaņus, dodot priekšroku Skvorcovam un Pavlovam.

Viss ir diezgan vienkārši – Skvorcovam profesionālā KHL līmenī šī ir septītā sezona, Pavlovam – sestā un, rēķini, kā gribi, tā tomēr ir cita trenētība nekā “Kurbadā” vai “Prizmā”. Jā, daži virslīgas spēlētāji varbūt vēl varētu būt “Dinamo”, bet tikai tie, kas tur jau bijuši. Ceru, ka kaut kad sezonas laikā Ankipāns dos iespēju arī abiem liepājniekiem Egilam Kalnam un Robertam Mamčicam, tomēr jebkurš dinamietis vismaz pagaidām ir labāk sagatavots par jebkuru Latvijas virslīgas spēlētāju.

Pēc 2:3 overtaimā pazaudētā punkta “Severstaļ” Rīgas “Dinamo” jauno nedēļu vienalga sagaida ar 4. vietu Rietumu grupas tabulā. Otrdien gaidām Miku Indraši un Maskavas “Dinamo”. Hokejs ir uzņēmis apgriezienus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu