Ziemeļkoreja 70.gadadienas parādi aizvada ar baloniem un dejām, bet bez ballistiskajām raķetēm

TVNET/EuroNews
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkorejā svētdien notika vērienīga militārā parāde par godu valsts dibināšanas 70.gadadienai. Lai arī parādē maršēja liels skaits karavīru un tika izrādīti tanki, tomēr atšķirībā no pagājušā gada parāde tika aizvadīta līksmā noskaņā un izolētā kodolvalsts nedižojās ar tāla darbības rādiusa ballistiskajām raķetēm, ko citas valstis būtu uztvērušas kā provokāciju, vēsta raidorganizācija "Euronews".

Šā gada jūnijā Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns samitā ar ASV prezidentu Donaldu Trampu parakstīja vienošanos par kodolatbruņošanās sākšanu, kā arī šo apņemšanos atkārtoja, tiekoties ar Dienvidkorejas un Ķīnas līderiem. Lai gan Ziemeļkorejas kodolatbruņošanas tuvākajā nākotnē šķiet maz ticama, Ziemeļkorejas retorika un diplomātiskie centieni krasi mainījušies, salīdzinot ar pagājušo gadu, kad valsts veica raķešu izmēģinājumus un apmainījās apvainojumiem ar Trampu.

Tāla darbības rādiusa raķešu neizrādīšana parādē "šogad ir vairāk vai mazāk prognozējams solis, jo citādi diplomātiskie procesi būtu pārlieku provokatīvi", tviterī norāda domnīcas "Center for a New American Security" pētniece Dujeona Kima.

Tas ir "signāls, ka [Ziemeļkoreja] pagaidām turpina izlikties laba un ir apdomīga", uzsver Kima.

Parādes laikā skatītāji jūsmīgi vicināja balonus, karogus un ziedus, kamēr viņiem garām maršēja karavīri un brauca tanki. Gadadienā notika arī vingrotāju un dejotāju priekšnesumi.

Militārajā parādē piedalījās arī Kims Čenuns, kurš šomēnes trešo reizi tiksies ar Dienvidkorejas prezidentu, lai apspriestu "praktiskus mērus", ko varētu pieņemt ceļā uz kodolatbruņošanos, pavēstījušas amatpersonas Seulā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu