Patēriņa cenas augustā Latvijā samazinājušās par 0,1%; gada inflācija sasniegusi 2,8% (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ankaras tirgus
Ankaras tirgus Foto: AFP/SCANPIX

Latvijā šogad augustā salīdzinājumā ar jūliju patēriņa cenas samazinājušās par 0,1%, bet gada inflācija - šogad augustā salīdzinājumā ar 2017.gada augustu - sasniegusi 2,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Savukārt 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, augustā audzis par 2,4%.

Statistikas pārvaldē informēja, ka 2018.gada augustā, salīdzinot ar jūliju, precēm cenas samazinājušās par 0,2%, bet pakalpojumiem vidējais cenu līmenis palielinājies par 0,2%, savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada augustu gan precēm, gan pakalpojumiem cenas augušas par 2,8%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu izmaiņām šogad augustā salīdzinājumā ar jūliju bija cenu kritumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu pieaugumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, apģērbiem un apaviem, veselības aprūpei.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas samazinājās par 0,8%. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa kritumu šajā grupā sezonālo faktoru ietekmē bija dārzeņiem (-17,5%). Cenas samazinājās arī mājputnu gaļai (-2,7%), konditorejas izstrādājumiem (-2%), svaigām vai atdzesētām zivīm (-6%), saldējumam (-3,6%). Savukārt dārgāki bija svaigi augļi (+10,3%), kafija (+5,6%), piens (+3%), augļu un dārzeņu sulas (+4,7%), piena produkti (+1,5%), jogurts (+2,9%), žāvēta, sālīta vai kūpināta gaļa (+0,6%).

Galvenokārt akciju ietekmē apaviem cenas mēneša laikā samazinājās par 2,4%, savukārt apģērbiem cenas palielinājās par 1,7%. Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas pieauga par 0,5%. Vidējais cenu līmenis palielinājās mājokļu īrei, materiāliem mājokļa uzturēšanai un remontam, ūdensapgādei.

Veselības aprūpes vidējais cenu līmenis mēneša laikā palielinājās par 0,6% ko noteica cenu kāpums farmaceitiskajiem produktiem.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas šogad augustā salīdzinājumā ar jūliju samazinājās par 0,7%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kritums pasažieru aviopārvadājumiem. Degvielai vidējais cenu līmenis samazinājās par 0,6%, tostarp dīzeļdegvielai - par 0,5%, benzīnam - par 0,8% un auto gāzei - par 0,9%. Lētāki bija pasažieru pārvadājumi pa jūru.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kritums mēneša laikā bija personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, kancelejas precēm un zīmēšanas piederumiem. Cenu pieaugums bija alum, ēdināšanas pakalpojumiem, kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, barībai lolojumdzīvniekiem.

Savukārt 2018.gada augustā salīdzinājumā ar pagājušā gada augustu lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām bija cenu kāpumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, dažādu preču un pakalpojumu grupai, veselības aprūpei, kā arī cenu kritumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā būtiskākā ietekme uz cenu kritumu gada laikā bija dārzeņiem (-10,6%). Cenas samazinājās cukuram (-29,7%), šokolādei (-6,3%), miltiem un citiem graudaugiem (-7,3%), augu eļļai (-6%), makaronu izstrādājumiem (-6,6%), kafijai (-1,9%), cūkgaļai (-1,7%). Savukārt dārgāks bija piens (+6,9%) un tādi piena izcelsmes produkti kā skābais krējums (+9,7%) un kefīrs (+8,5%). Cenas pieauga svaigiem augļiem (+4,4%), augļu un dārzeņu sulām (+13,3%), žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+1,6%), olām (+8,6%), maizei (+1,6%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājās par 5,9%. Alkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 6,1%, sadārdzinoties stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, alum un vīnam. Tabakas izstrādājumu cenas pieauga vidēji par 5,4%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā pieauga par 4,9%. Dārgāks bija cietais kurināmais, siltumenerģija, ūdensapgāde, dabasgāze, mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, mājokļa īres maksa, atkritumu savākšana, kā arī kanalizācijas pakalpojumi.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis salīdzinājumā ar pagājušā gada augustu palielinājās par 3,4%. Cenu pieaugums bija zobārstniecības pakalpojumiem, farmaceitiskajiem produktiem, kā arī ārstu speciālistu pakalpojumiem.

Ar transportu saistīto preču un pakalpojumu grupā būtiskākā ietekme uz cenu kāpumu gada laikā bija degvielai (+19,8%), tostarp dīzeļdegvielai - par 23,4%, benzīnam - par 17% un auto gāzei - par 6,9%. Cenas palielinājās arī personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, savukārt lētāki bija pasažieru aviopārvadājumi un lietotas automašīnas.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā vidējais cenu līmenis gada laikā pieauga par 4,3%, ko galvenokārt noteica autotransportlīdzekļu apdrošināšanas sadārdzināšanās. Cenas palielinājās arī frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumiem un finanšu pakalpojumiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums gada laikā bija ēdināšanas pakalpojumiem, televīzijas abonēšanas maksai, telekomunikāciju pakalpojumiem. Savukārt lētāki kļuva kompleksie atpūtas pakalpojumi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu