Jau atkal tārpi miltos – kā tikt galā ar kaitinošajām pārtikas kodēm

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Pārtikas kodes ir tie kukaiņi, kuri ne vienam vien ir sagādājuši īstus murgus – jau vien pamanot kožu kūniņas rīsu, griķu vai miltu iepakojumos, skaidrs, ka nāksies izrevidēt visu virtuves skapīšu saturu. Šīs kodes spēj sabojāt veselu lērumu sausās pārtikas, kas glabājas virtuves skapīšos, turklāt to iznīdēšana var aizņemt pat vairākus mēnešus.

Kas ir pārtikas kodes?

Pārtikas kodes (sauktas arī par miltu svilni, pārtikas svilni, noliktavas kodi un graudu kodi) ir plaši izplatīti parazīti, kas dēj olas sausos pārtikas produktos, piemēram, graudos, šokolādē, tējā, miltos, rīsos, griķos, pat suši sloksnēs un citos sausos produktos. Drīz vien sīkās pelēcīgās oliņas pārtop par baltiem, zvīņveidīgiem kāpuriem, kas savukārt pārtiek no pārtikas produkta, kurā tie izšķīlušies. Pēc tam kāpuri izveido tīklveida pavedienus un kūniņas, kurās tie pārvēršas par pelēkiem taureņiem ar melniem plankumiem uz spārniem. Jau drīz vien šie kukaiņi dēj nākamās olas un rada nākamo paaudzi.

Visbiežāk pārtikas kodes “atceļo” ar veikalā iegādātiem produktiem, kur tās savukārt ir ieperinājušās jau pakošanas brīdī vai atrodoties noliktavā. Tiklīdz pamani kādu lidināmies pa virtuvi – tā ir invāzijas pazīme un cīņa pret kodēm ir jāsāk nekavējoties.

Foto: Pixabay

Piesakām karu kodēm

Pirmais solis: izmet visu sauso pārtiku

Tas varētu izklausīties visai ekstrēmi, taču, ja pārtikas kodes ir pamanījušās iedzīvoties auzu pārslu pakā vai miltu maisā, tad var teju garantēt, ka tās ir ieperinājušās arī citos atvērtos pārtikas produktos, piemēram, tējas, griķu, putnu un citu mājdzīvnieku barības, brokastu pārslu un citu produktu kastēs. Sašķiro visus atvērtos produktus, saliec tos plastmasas maisā, cieši aizsien un nekavējoties izmet. Noteikti neuzglabā pārtikas produktus miskastē nevienu lieku minūti – pārtikas kodes spēj “izlauzties” un iemitināties citviet.

Foto: Pixabay

Ņem vērā, ka kāpuri spēj pārgrauzt papīra un plastmasas iepakojumus, tāpēc riekstu un žāvēto augļu paciņas nav pasargātas. Rūpīgi pārbaudi, vai iepakotajiem produktiem nav kādi lieki caurumi. Drošības pēc vari aiztaisītās paciņas atstāt uz četrām līdz piecām dienām saldētavā, kas nekaitēs pārtikas produktiem, bet iznīcinās oliņas.

Otrais solis: veic dziļo tīrīšanu

Kad visi produkti ir izmesti, kārtīgi iztīri katru virtuves stūri – kodes spēj iedzīvoties pat visšaurākajās spraugās un plaisās, pat konservētu produktu vāciņa vītnē. Notīri katru iepakojumu un vākus ar ziepjūdeni. Uzmanīgi ar putekļusūcēja smalkāko galu izsūc katru skapi un plauktu, pievēršot uzmanību spraugām un plaisām. Nepieciešamības gadījumā izmanto zobu bakstāmo kociņu, lai pilnībā pārliecinātos, ka kodes ir izņemtas no sīkākajām spraugām. Kad beidz sūkšanu, izkrati putekļusūcēja maisu vai tvertni ārpus mājas. Notīri plauktus ar balinātāju vai antibakteriālu līdzekli, bet pēc tam visu nomazgā ar ziepēm un ūdeni.

Foto: Burst

Trešais solis: izliec slazdus

Parastie aerosoli kukaiņu iznīdēšanai cīņā pret kodēm būs bezspēcīgi, turklāt tos izmantot pārtikas produktu tuvumā nedrīkst, jo tie pēcāk kaitēs pašu organismam. To vietā izmanto lipīgas papīra plāksnes. Diemžēl slazdi nespēs pilnībā uzveikt problēmu, taču tie kombinācijā ar kārtīgu tīrīšanu spēs sniegt pamanāmus rezultātus.

Ceturtais solis: profilakse

Tā kā pārtikas kožu invāzija sākas jau lielveikalā, pirms iegādājies kādu no sausajiem produktiem, rūpīgi pārbaudi iepakojumu un apskati, vai tajā ir manāmi kādi caurumi. Tā kā kodes mēdz iespraukties arī konservu burku smalkākajās spraugās, pēc produktu atvešanas mājās noskalo tās zem tekoša ūdens.

Foto: Pixabay

Uzglabā visus sauso pārtikas produktus blīvi aiztaisāmās stikla burkās vai cietās plastmasas kārbās. Ja vēlies ievērot īpašu piesardzību, ieliec nupat iegādātos miltu produktus saldētavā uz nedēļu – tas nogalinās kožu oliņas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu