Aišpurs par sastapšanos ar savu tumšo pusi

Intervija ar "The Sound Poets" līderi
Jānis Aišpurs Foto: Jānis Škapars/TVNET
Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dons, Prāta vētra... nav daudz tādu pašmāju mākslinieku, kuri atļaujas rīkot lielkoncertus vairākiem desmitiem tūkstošu skatītāju. Ambīciju trūkumu nevarētu pārmest arī Jāņa Aišpura vadītajai poproka apvienībai "The Sound Poets", kura, lai atzīmētu sava trešā studijas albuma "Trīs" iznākšanu, nolēmusi, teiksim, kā ir... riskēt, un pirms kāda laika izziņojusi vērienīgu koncertu Arēnā Rīga. Aicināju grupas līderi Jāni Aišpuru uz sarunu, protams, par jauno albumu, par tā personisko raksturu, par gaidāmo koncertu un daudz ko citu. 

Jaunā albuma izdošanas datums pielāgots tavai dzimšanas dienai. Tā sanāca vai tas apzināti? Tāda kā dāvana pašam sev?

- Tas sanāca neapzināti. Bet šī, protams, ir ļoti forša dāvana dzimšanas dienā.

Atgādini, cik vecs vai jauns esi kļuvis? Lai zinu, par kādu vecuma krīzi tevi iztaujāt...

- Tātad - man tikko palika 38 gadi, tā ka, ja skatās no dzīves taimlaina viedokļa, brīdis ir gluži piemērots.

Grupas preses paziņojumā minēts, ka "Trīs" ir jūsu personiskākais albums. Teju visās dziesmās saklausīju cerību, gaidu motīvu, vēlmi sākt visu no baltas lapas. Vai vēlies par to parunāt?

Līdz kaut kādai robežai jā... Diezgan daudz kas dzīvē pēdējo divu gadu laikā piedzīvots, pārvērtēts, izsāpēts, sāpināts, bet ir arī bijuši un joprojām ļoti labi un uzlādējoši notikumi, brīži, sajūtas. Tad nu tas viss sajaucies tādā lielā, emocionālā, apcerīgā poetiskā kokteilī.

Ir skaidrs, ka caur personisko mākslā, mūzikā iespējams atklāt universālas lietas. Kuri ir albuma satura smaguma centri?

- Man tie ir "Puse no manis" un "Mana balss". Ļoti personiski stāsti. "Puse no manis" savā ziņā ir stāsts par brīdi, kad cilvēks (es) sastopas ar savu tumšo pusi, par kuru nemaz nenojauš, un ko tad nu ar to visu iesākt...

"Mana balss" - tur tekstā viss, manuprāt, ir diezgan skaidri pateikts.

Dažas lietas ir stiprākas par mums, un mēs varam plānot vai neplānot - tās vienkārši notiek ar mums, ierauj mūs savā varā un nerēķinās, vai gribam to vai ne.

Un visas jaudīgākās dziesmas pasaulē ir par sirdslietām [smejas]. Savā ziņā kā naktstauriņi lido uz uguni - ne tie spēj izturēt tās karstumu, ne paši saprot, kamdēļ nespēj pretoties tam.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Nejautāšu tev neko pārāk detalizēti, bet tik tiešām, noklausoties albumu, ir diezgan skaidrs, ko esi vēlējies pateikt. Šaubas, pienākuma apziņa, savas tumšās puses iepazīšana. Viena no, manuprāt, atklātākajām dziesmām albumā "Tas vēl nav viss", šķiet, reflektē par pagātni...  

- Jā, piekrītu... tā ir skumja dziesma, bet ar cerību stariņu. Mēģinājums rast ticību tam, ka, pat stāvot uz kāda viena personiska pasaules gala sliekšņa, būs turpinājums. Panti ir ļoti retrospektīvi... piedziedājums - pašiedvesma, lai nesalūztu.

Ja par muzikālo pusi... nekādas būtiskas izmaiņas skanējumā nav notikušas, ja neskaita astoņas minūtes garo "Puse no manis", kurā esat atļāvušies nedaudz paeksperimentēt ar formu, saksofona solo?

- "Puse no manis" un, manuprāt, arī "Es jau drīz būšu klāt" ir divas muzikālās atkāpes no mums ierastā formāta. Jā, bija plāns radīt dzīvīgāku, roķīgi dejojamāku, ja tā vispār drīkst teikt, albumu, bet dzīve ieviesa savas korekcijas, un, tā kā mēs joprojām spēlējam un dziedam par pašu piedzīvoto, tad nu albuma noskaņa ir šāda, trīsoša. "Puse no manis" ir sava veida kontrolēts jam session ieraksts, kur dziesmas otrā puse bija sarunāta, bet viss, kas notiek sākumā, - ļaušanās tā brīža emocijai, mūzikas plūdumam. Studijā ierakstījām tik trīs teikus un pēc tam atsevišķi taures, un pārdziedājām balsis ar īsto tekstu... savā ziņā šis ir eksperiments pretēji līdz šim ļoti pārdomātām un iepriekš izsvērtām instrumentu partijām.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Šajā albumā esat sadarbojušies arī ar teksta autoriem no malas? Kāpēc tā? Savu ideju apsīkums vai vēlme izmēģināt ko jaunu?

- Ja godīgi, tad "Lamatām" un "Mums ir ko zaudēt" prasījās vieglu, mazliet ironisku tekstu, bet man šajā dzīves nogrieznī neizdevās uzrakstīt neko tādu, kas patiktu un atbilstu mūzikas noskaņai. Tad nu uzrunājām Alisi Josti un Arni Račinski. Un Alise jau ik pa brīdim palīdzēja ar kādu padomu. Ideju netrūka, un idejas tekstu sakarā ir mūsu, bet konkrēti šīm dziesmām tās nekārtojās vārdu rindās, tamdēļ palūdzām mūsu stāstu idejas saviem vārdiem izteikt Alisei un Arnim.

Skaidrs, ka šis ir pēc skaita trešais albums, tāpēc šāds nosaukums, bet "trīs" ir arī darbības vārds. Kas šajā gadījumā trīs? Ļauj minēt - sirds! 

- Jā, pamatdoma ir par trīsēšanu, ne skaitli. Un jā, tas ir par sirds trīsēšanu, par iekšējā nerva trīsēšanu.

Pastāsti par gaidāmo koncertu Arēnā. Kaut kas īpašs jau šādos gadījumos ir jāplāno.

- Jā, kaut ko īpašu plānojam, gan vizuāli būs jaunas idejas, gan jauni un nebijuši viesi, bet šobrīd to vēlamies paturēt noslēpumā. 

Risks attaisnojies, rīkot šādu lielu koncertu?

- To mēs redzēsim 20. oktobrī (smejas).

Biļetes uz "The Sound Poets" koncertu "Biļešu servisa" kasēs un internetā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu