Miljoniem amerikāņu gatavojas divdesmit gados postošākajai viesuļvētrai austrumkrastā

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Miljoniem ASV iedzīvotāju gatavojas viesuļvētrai "Florensa", kas varētu kļūt par vienu no postošākajām ASV austrumkrastu piemeklējušajām vētrām pēdējo gadu desmitu laikā, vēsta aģentūra AP. Saskaņā ar pašreizējām aplēsēm, Dienvidkarolīnā evakuēties nāksies apmēram miljonam cilvēku, un evakuācijas paredzētas arī Virdžīnijas un Ziemeļkarolīnas štatā.

Vēja ātrumam sasniedzot 140 jūdzes stundā jeb 62 metrus sekundē, "Florensa" ir 4. kategorijas viesuļvētra. Taču gaidāms, ka otrdien brāzmas pieņemsies spēkā un "Florensa" kļūs par piektās kategorijas viesuļvētru.

Prognozēts, ka ceturtdien vētra sasniegs zemi - Ziemeļkarolīnas vai Dienvidkarolīnas piekrasti.

"Lūdzu, esiet gatavi, esiet uzmanīgi un esiet drošībā!" pirmdienas vakarā tvītoja ASV prezidents Donalds Tramps.

Dienvidkarolīnas gubernators no otrdienas pusdienlaika licis evakuēties visiem piekrastes iedzīvotājiem - apmēram vienam miljonam cilvēku. Līdzīgi rīkojumi doti arī tiem, kas dzīvo Virdžīnijas zemākajās piekrastes teritorijās, kā arī piekrastes apgabalos Ziemeļkarolīnā.

Evakuēties vajag laicīgi, jo viesuļvētra varētu izraisīt plūdus un dubļu straumes, kas apgrūtinās izkļūšanu no tās skartajām teritorijām.

Foto: SCANPIX

Ziemeļkarolīnas būvmateriālu veikala vadītājs Toms Robertss stāsta, ka pirmdien divu stundu laikā esot pārdevis 150 pārnēsājamos gāzes balonus, kā arī elektrības ģeneratorus, saplākšņa gabalus, virvi, konservu attaisāmos, smilšu maisus un lērumu citu preču.

Aģentūra AP uzsver, ka vētras ceļā ir vairākas atomelektrostacijas, kā arī industriālo un lauksaimniecības atkritumu izgāztuves. Ja tās vētrā cietīs, ļoti iespējams, ka tiks nodarīts ievērojams kaitējums dabai.

Dažas aviosabiedrības, tostarp "American Airlines" un "Southwest", ļauj pasažieriem mainīt ceļojumu plānus.

Nacionālā Viesuļvētru centra direktors Kens Greiems brīdina, ka viesuļvētra uzkavēsies virs Ziemeļkarolīnas un Dienvidkarolīnas, kad sasniegs krastu. Tas ietekmēs ne tikai piekrastes iedzīvotājus - arī tālāk no krasta dzīvojošajiem jārēķinās ar iespējamiem plūdiem un elektroapgādes traucējumiem.

Foto: NOAA / HANDOUT/NOAA

Viesuļvētras "baro" silti okeāni. "Florensa" virzīsies pāri okeāna ūdeņiem, kuru temperatūra sasniedz 30 grādus pēc Celsija, norāda viesuļvētru speciālists Ēriks Bleiks.

VIDEO: Lidmašīna ielido viesuļvētras "Florensa" "acī" virs Atlantijas okeāna

Ziemeļkarolīnā novērojumu vēsturē tikai vienreiz fiksēta 4.kategorijas viesuļvētra - "Heizela" 1954.gadā.

Foto: SCANPIX

Iepriekšējā spēcīgā viesuļvētra Ziemeļkarolīnu piemeklēja pirms 19 gadiem. Kopš tā laika uz dzīvi piekrastē pārcēlušies daudzi jaunpienācēji. Robertss stāsta, ka visus savus pircējus mudinot doties prom, līdz vētra norims. "Es viņiem saku, lai dodas tālāk no krasta," viņš norāda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu