Bērnudārzā iebrūk griesti, kas jau gadiem bijuši bīstami

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Saldus zeme

Pirmdien dienas vidū Sātiņu bērnudārzā “Sienāzītis” atskanēja pamatīgs blīkšķis – sajūta tāda, it kā griesti nogāztos! Izrādījās, ka Saldus novada Novadnieku pagasta bērnudārza virtuvē patiesi iebrukuši griesti. Laimīgas sagadīšanās dēļ neviens nav cietis. 38 bērnudārza audzēkņi evakuēti. Visticamāk, bērndārznieki jau gadiem ilgi rotaļājušies ēkā, kas kuru katru brīdi varēja iebrukt, jo 20. gadsimta 50. gados ēkas griesti betonēti pēc principa “kā varēja, tā būvēja”.

Sākot mācību gadu, Sātiņu pamatskolas ēka, kurā atradās bērnudārzs, tika apskatīta un bojājumi netika konstatēti, skaidro Saldus novada pašvaldībā.

Notikušais ir ārkārtas gadījums.

Bērndārznieki un personāls šobrīd ir drošībā - izvietoti bērnudārzam blakus esošajā skolā un potenciāli bīstamajā ēkā neatgriezīsies, apliecināja pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja Ilze Ševele. Vai ēkā novērotas problēmas, vadītāja nezināja teikt, jo “Sienāzīti” vada pirmo gadu.

“Lokāls apmetuma nobrukums,” skaidro pagasta pārvaldes komunālās daļas vadītājs Elmārs Dziedātājs.

“Kādreiz te atradās internāts, ko cēla 20.gadsimta 50. gados. Griesti tika betonēti bez armatūras režģiem starp sijām, tāpēc arī notika nobrukums. Toreiz nekā nebija – kā varēja, tā būvēja.”

Visticamāk, ka tikpat pavirši griesti apmesti visā ēkā, tāpēc bērni evakuēti un tur vairs neatgriezīsies. “Bērnu drošība ir pirmajā vietā,” viņš saka.

Šobrīd bērnudārza telpas, kurās notika nobrukums, ir slēgtas.

Saldus novada pašvaldībā apliecina, ka 10. septembrī Sātiņu pamatskolas ēkas tehniskajās palīgtelpās atdalījās griestu fragments. Pēc notikušā tika konstatēts, ka monolīta betonā nebija iebūvēts stiegrojums, ko diemžēl apskatē nebija iespējams ieraudzīt.

Pēc notikuma izdots rīkojums par ēkas ekspluatācijas pārtraukšanu un pirmsskolas grupu pārvietošanu uz blakus esošo ēku, kurai ir veikta pilna tehniskā pārbaude. Pašvaldība jau ir sazinājusies ar ekspertu – būvniecības inženieri ar būvprakses sertifikātu ēku konstrukciju projektēšanā, par skolas ēkas pilnas tehniskas apskates veikšanu. Lēmums par turpmāko ēkas ekspluatāciju tiks pieņemts pēc eksperta atzinuma saņemšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu