Simtgades dziesma: S'T'A «Manas pilsētas skati»

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
S'T'A
S'T'A Foto: No grupas arhīva

Latvijas simtgade, faktiskais datums, kas iezīmē mūsu valsts apaļo jubileju, tuvojas straujiem soļiem. Lai izceltu mūsu kultūras sasniegumus, īpašs iemesls it kā nebūtu jāmeklē, taču, izmantojot gadījumu, turpinām rubriku "Simtgades dziesma", kurā atgādinām par populārās mūzikas pienesumu Latvijā.

Pirmo reizi pie pašmāju latviski deklamējošā hiphopa debesīm apvienība S'T'A parādījās jau 1999. gadā ar dziesmu «Normāla parādība», taču tieši ar debijas albumu «Manas pilsētas skati», kas izdots divus gadu vēlāk, reperiem Kurtam un Žakam izdevās radīt vienu no pirmajiem, blakus Ozola debijas diskam, nopietnajiem pašmāju hiphopa mūzikas albumiem. Muzikālais materiāls šim ierakstam tapis paralēli grupas «Fact» dalībnieka Gustavo solo albumam viņa Cēsu ielas miteklī, kur tūkstošgades mijā apgrozījās daudzi tā laika pašmāju repa skatuves darboņi (Džuzepe, RDK, Ozols, Čižiks u.c.). Albuma tituldziesma «Manas pilsētas skati» ir spilgts šās subkultūras piemērs, kas saturiski pieskaras Rīgai, tās rajoniem, ielām un iedzīvotājiem.

Foto: No grupas arhīva

"Dziesma tapusi laikā,kad Latvijas sabiedrība bija nedaudz citādāka. Bija vairāk brutālas agresijas, vairāk smago narkotiku, masveida emigrācija u.c.," TVNET stāsta Žaks. "Nesamaksātas algas, jeb kā tautā saka, "uzmetiens", toreiz bija norma. Neskatoties uz to, ka internets vēl nebija plaši pieejams, klausītāju atbalsts un interese, bija milzīga. Jo tas bija kaut kas nedzirdēts, ka Latvijas mūzikā, kāds tiešā tekstā runā par realitāti. Kad, kaut kas notiek pirmo reizi, gaisā virmo neparasta sajūta. Un arī toreiz tā bija."

Dziesmas mūzikas autors, un ieraksta producents ir Žaks Bernarts, vārdu autori - Kurts Fridrihsons un Žaks.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu