Aģentūra: Tramps plāno jaunas sankcijas par iejaukšanos ASV vēlēšanās

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
ASV prezidents Donalds Tramps
ASV prezidents Donalds Tramps Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien plāno parakstīt izpildrīkojumu par sankciju piemērošanu ārvalstu uzņēmumiem un personām, kas saskaņā ar izlūkdienestu informāciju jaukušās ASV vēlēšanās, atsaucoties uz diviem avotiem, vēsta aģentūra "Reuters".

Baltais nams ir atteicies komentēt "Reuters" ziņoto.

Sankcijas varēs tikt piemērotas atsevišķiem cilvēkiem vai veselām kompānijām par jaukšanos ASV vēlēšanās, izmantojot kiberuzbrukumus vai citus līdzekļus, "Reuters" norādīja kāda ASV amatpersona.

"Administrācija vēlas noteikt jaunas normas kibertelpā. Šis ir pirmais solis, nosakot robežas," sacīja amatpersona.

ASV novembrī gaidāmas Kongresa vidustermiņa vēlēšanas, un Trampa administrācija, tiesībsargājošās iestādes, izlūkdienesti un armija gatavojas aizsargāt tās no iespējamajiem uzbrukumiem un ārējo spēku iejaukšanās.

Avoti atklāja, ka prezidenta izpildrīkojums uzticēs vairākiem dienestiem izlemt vai notikusi iejaukšanās vēlēšanās, vadošo lomu atvēlot Nacionālās izlūkošanas direktora birojam, bet iesaistot arī Centrālās izlūkošanas pārvaldi (CIP), Nacionālās drošības aģentūru un Iekšzemes drošības ministriju.

Iejaukšanās vēlēšanās izpildrīkojumā tiks definēta, kā kiberuzbrukuma mēģinājumi pret "vēlēšanu infrastruktūru" un centieni ietekmēt sabiedrisko domu ar koordinētu digitālo propagandu vai sistemātisku privātas informācijas nopludināšanu.

Amatpersona norādīja, ka Kongress ar nodomu izslēgts no izpildrīkojuma sagatavošanas procesa, jo administrācija vēlas apsteigt likumprojektu, kas par līdzīgiem jautājumiem tiek apsvērts Pārstāvju palātā un Senātā.

ASV likumdevēji ir nākuši klajā ar vairākiem ierosinājumiem, kas saistīti ar Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās 2016.gadā.

ASV īpašais prokurors Roberts Millers izmeklē Krievijas iejaukšanos ASV 2016.gada vēlēšanās, arī iespējamo Maskavas slepeno saziņu ar Trampa kampaņu.

Tramps noraida saziņu ar Maskavu un Millera izmeklēšanu dēvē par raganu medībām.

Tiekoties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu jūlijā Helsinkos, Tramps neveltīja viņam nekādu kritiku saistībā ar apsūdzībām par Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās. Trampa nostāja izraisīja sašutuma vētru abu lielo ASV politisko partiju rindās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu