Kadri no Krievijas militārajām mācībām "Vostok-2018"

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Krievijā netālu no Ķīnas robežas otrdien sākās lielākās militārās mācības kopš Padomju Savienības sabrukuma. Krievijas Aizsardzības ministrija publiskojusi jaunu video, kurā redzami kaujas lidaparāti, tanki, bruņumašīnas un karakuģi ceļā uz manevriem, vēsta aģentūra "Reuters".

Mācībās piedalās arī Ķīnas bruņotie spēki. Ķīna un Krievija jau iepriekš rīkojušas kopīgas militārās mācības, taču pašlaik notiekošo manevru vēriens liecina par ciešāku militāro sadarbību abu valstu starpā un raida signālu, ka Krievija gatava aizsargāt valsts mazapdzīvotos tālo austrumu reģionus.

"Vostok-2018" notiek laikā, kad pieaugusi spriedze Krievijas un Rietumu attiecībās. Komentējot manevrus, NATO otrdien brīdinājusi, ka Krievija gatavojoties "plaša mēroga konfliktam".

Šie manevri "demonstrē Krievijas fokusēšanos uz sagatavošanos liela mēroga konfliktam", teikts NATO pārstāves Oanas Lungesku izplatītajā paziņojumā. "Tas atbilst tendencei, kuru novērojam jau zināmu laiku, - arvien pašpārliecinātākā Krievija ievērojami palielina aizsardzības budžetu un savu militāro klātbūtni."

"Pēdējo gadu laikā mēs esam pieredzējuši ievērojamu Krievijas militāro nostiprināšanos, tostarp Baltijas un Melnās jūras, kā arī Vidusjūras reģionos," teikts alianses paziņojumā. "Turklāt Krievija parādījusi, ka tā ir gatava lietot militāro spēku pret saviem kaimiņiem, piemēram, Ukrainu un Gruziju."

NATO norādījusi, ka uzraudzīs mācību norisi. To pašu apņēmušās darīt arī ASV, kam ir spēcīga militārā klātbūtne Āzijas un Klusā okeāna reģionā.

"Vostok-2018" turpināsies līdz 17.septembrim.

Mācībās piedalīšoties 300 000 karavīru, 1000 lidaparātu, 36 000 tanku, bruņutransportieru un citu spēkratu, kā arī līdz 80 kuģiem. 

Pagājušogad Krievija rīkoja vērienīgas militārās mācības "Zapad-2017", kurās piedalījās liels skaits karavīru un militārās tehnikas vienību. Pēc Maskavas sniegtās informācijas, pērn manevros "Zapad-2017", kas notika Krievijā un Baltkrievijā, piedalījās 12 700 karavīri.

Tomēr NATO norādījusi, ka Krievijas oficiāli izziņotajā informācijā manevru mērogs samazināts, bet dažas alianses austrumu dalībvalstis pieļāva, ka manevros piedalījušies vairāk nekā 100 000 karavīru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu